Четири български кораба са съвместими за действия с флота на НАТО

kontraadmiral-rumen-nikolov

Четири наши военни кораба са сертифицирани за участие в мисии и операции на НАТО, съобщи в Русе контраадмирал Румен Николов, командир на българските Военноморски сили. 

След седмица базов миночистач „Прибой” ще се включи в състава на оперативното съединение на „Блексийфор”. Фрегата „Дръзки” ще участва за пореден път в антипиратска операция на НАТО „Актив индевър” в Средиземно море.

От Русе днес започна отбелязването на 134-тата годишнина от създаването на Военноморския флот. В града за първи път се развява български флаг над кораб от Дунавската флотилия през 1979 г.

Честванията започнаха с поднасяне на венци пред Паметника на моряка в Русе, а кулминацията на тържествата ще е на 11 август във Варна, предаде Дарик. В знак на съпричастност със скръбта на близките на загиналите миньори, предвиденият за тази вечер в дунавския град концерт пред Доходното здание няма да се състои.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост