Шипингът ще изгуби 500 млрд. долара заради екоизискванията

shipping

Корабоплаването се изправя пред ново голямо разходно перо. Според международни анализатори 500 млрд. щ. долара ще бъдат допълнителните разходи на шипинговите компании в отговор на бъдещите екологични изисквания.

Между 2015 и 2025 година индустрията ще трябва да набира по 50 млрд. щ. долара годишно за да посрещне изискванията за ниско съдържание на сяра в горивата, каза Масамичи Мороока, председател на Международната морска камара. По думите на изпълнителния директор на BW Group Андреас Сохмен-Пао настъпващите промени ще засегнат корабособствеинците по целия свят, а вече голяма част от тях не успяват да поддържат собствените си флотове.

Корабособствениците в момента се борят с най-големия свръхкапацитет от 80-те години, според Clarkson, най-големият в света корабен брокер. Танкерите и някои бълкери не носят достатъчно приходи за покриване дори на оперативните разходи, включително възнаграждения за екипажите и ремонти, сочат данни на Bloomberg.

”Все повече компании се борят за оцеляването си и ние трябва да убедим правителствата да не създават допълнителни пречки пред тях, тъй като е налице риск от масови фалити”, коментира още шефът на Международната морска камара. „Много от скъпите природощадящи регулации, които предстои да влязат в сила, бяха създадени в един различен свят, във време когато морските пазари се развиваха бурно”, отсече той.

Собствениците на танкери са най-засегнати смятат от International Association of Independent Tanker Owners (INTERTANKO). Според проучване на организацията от 2009 година насам корабособствениците, членове на организацията, са изгубили 27 млрд. щ. долара. „Това в бъдеще ще доведе до огромни затруднения за поддържане на съдовете в нормална техническа експлоатация, ще доведе и до затруднения за изплащане на възнагражденията. Всичко обаче ще рефлектира върху сигурността на корабоплаването”, смятат от INTERTANKO.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас