Япония избра кораб на годината

Soyo

Япония избра кораб на годината. Това е бълкерът SOYO. Наградата бе връчена след гласуване на Японското общество на морските архитекти и инженери (JASNAOE).

Призът има история от 1990-а година, когато за първи път е бил връчен. Награждават се само кораби построени в Страната на изгряващото слънце.

Призът се присъжда за съдове, които се смятат за най-технологично напреднали за дадената година. Наградата тази година отива при бълкера SOYO заради неговата иновативна “въздушна система за лубрикация на корпуса”.

Maritime.bg вече писа за тази иновационна система, която създава филм от въздушни балончета около корпуса, с който се осигурява намаляване триенето, респективно – разходът на гориво.

Корабът е собственост на NYK. Компанията от няколко месеца опитва да внедри подобна система на новите си автомобиловози.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното