Японски кораб ще пази националната китобойна флотилия

Правителството на Япония реши да изпрати кораб, който да  охранява националната китобойната флотилия, която напоследък стана обект на нападения на радикално настроени защитници на морската природа, предадоха световните агенции.

Тази мярка се взема за пръв път. През миналия сезон заради нападения на еколози флотилията бе принудена предсрочно да прекрати лова на китове във водите на Антарктика. През 1986 г. по силата на международен мораториум Япония спря промишления лов на китове. След това го възобнови частично, мотивирайки се с необходимостта да се изучат маршрутите на миграция и други факти, свързани с морските бозайници.

Месото на убитите животни обаче се продава в японските ресторанти и супермаркети, което дава основание на противниците на промишления улов на китове да се съмняват в научния характер на тази дейност. В Международната китобойна комисия Япония упорито работи за пълна отмяна на забраната за промишлен улов на китове, но засега действията на Токио са блокирани основно от страни като САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Токио не възнамерява да се откаже от улова на китове, съобщи днес на пресконференция министърът на земеделието, горите и риболова Мичихико Кано, цитиран от ИТАР-ТАСС. / БТА

maritime.port.bg – Рибарство / Свят

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,