Японски бълкер ще премине през Северния морски път

Голям японски бълкер ще премине през Северния морски път. Плавателният съд се намира в Мурманск, където през следващата седмица ще завърши товаренето му. Корабът “Sanko Odyssey” е най-големия бълкер и първи японски съд, който преминава през морския път.

“Sanko Odyssey” ще транспортира 72 000 т. желязна руда за Китай. За сигурност Росатомфлот ще осигури поне един атомен ледоразбивач, който ще ескортира “Sanko Odyssey”, заяви пред РИА Новости Владимир Арутюнян.

По-рано през лятото бе поставен и рекорд за скоростно преминаване през протока от “STI Heritage”. Танкерът премина през Северния морски път за осем дни.

Други два кораба преминаха през летния плавателен сезон. Това са двата бълкера на Мурманската корабоплавателна компания – „Михайл Кутузов“ и „Дмитрий Пожарски“.

В бъдеще се очава още по-големи кораби да плават в района. Корейската Hyundai Heavy Industries съобщи, че в момента се провеждат тестове на 190,000-тонен бълкер с ледови клас.  Корабът ще бъде най-големия търговски ледоразбивач в света, твърдят от Hyundai Heavy. Съдът ще бъде 310м. дълъг и 51м. широк и ще бъде способен да плава през полета с дебелина на леда от 1,7м. със скорост от 6 kn.

maritime.port.bg – Корабоплаване

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на