Благомир Коцев: Развитието на Синята икономика във Варна ще бъде приоритет

Обществената зона, обособена в Пристанищен терминал Варна – Изток, следва да премине под управлението на Община Варна. Това заяви пред Maritime.bg Благомир Коцев, избран за кмет на Варна на балотажа в неделя. Той изрази мнение, че обществената зона на Морска гара – Варна е придобила различен от очаквания от варненци вид.

„Знаете, че се появиха доста промени от първоначалния проект. Там се появиха обекти, които не бяха предвидени. Смятам, че ако Община Варна има думата за това как се развива тази зона, то тя ще се развива много по-синхронизирано със самата градска среда“, коментира още той.

Според новоизбрания кмет на Варна, край Морска гара следва да има повече зелени площи, зони за рекреация и обществени обекти.

„Ще помислим за възможностите пред Община Варна за поемане управлението на тази зона и приобщаването й към града по този начин“, изтъкна Коцев.

Той потвърди, че ще бъде спазено предизборното обещание за назначаване на заместник-кмет с ресор по морската политика, но обеща да разкрие неговото име на предстоящо официално представяне на екипа си през следващата седмица.

Видео:

„Развитието на Пристанище Варна е пряко свързано с икономическия растеж на града, затова ще полагаме усилия за стимулираме на производството в различни сфери“, каза той.

Новоизбраният кмет заяви, че с бързи темпове ще се работи за изграждане на нова довеждаща инфраструктура до островната зона и намиращите се там пристанищни терминали, с което ще се ограничи тежкотоварният трафик в района на Аспаруховия мост. Той коментира, че се планира и изграждане на буферни паркинги, които да обслужват тежкотоварните автомобили.

Коцев подчерта, че подкрепя проектите за изграждане на силозно стопанство във „Варна – Изток“, опериран от „Пристанище Варна“ ЕАД, изтъквайки че технологичната промяна при обработката на плавателни съдове е начинът за създаване на симбиоза между пристанищния терминал и обществената зона.

Специално внимание ще бъде обърнато и на рибарската общост, според думите на Благомир Коцев. „Рибарските пристанища са голяма тема, там съвместно с държавата ще работим, за да бъдат узаконени съществуващите рибарски стоянки“, каза той.

Избраният за кмет от ПП-ДБ подчерта, че ще се търсят и възможности за финансиране с европейски средства за градеж на нови рибарски пристанища, но без да се допускат „грешките“ с „Карантината“.

Той изтъкна, че Варна е изостанала и с липсата на връзка между Морска гара – Варна, квартал Аспарухово и курортите. „Във Варна са построени плавателни съдове за обслужване на подобни връзки в Бургас, а на вода е вече и нов построен във Варна катамаран за Община Силистра. Ние строим за други общини, а във Варна няма. Активно ще разгледаме възможностите и в тази посока“, каза още той.

„Развитието на Синята икономика във Варна ще бъде приоритет“, ангажира се новоизбраният кмет.

Последни новини

Последни новини

Хутите атакуваха кораб, менажиран от израелска компания с български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от