Ферибот „Славянин“ на док, вижте щетите след сблъсъка край Шабла

Ферибот „СЛАВЯНИН“ (SLAVYANIN, IMO: 8300169) бе изведен на док във варненско кораборемонтно и корабостроително предприятие, след разтоварване на превозваните на борда празни жп-цистерни.

Съдът бе ударен от плаващия под флага на Палау кораб за генерални товари NEW RAOUF (IMO: 8342375). Инцидентът стана на около 46 nm източно от н. Шабла.

NEW RAOUF напусна района на инцидента, а в момента се намира на ремонт в кораборемонтно предприятие в Ялова, Турция.

При инцидента не бе допуснато замърсяване в Черно море и нямаше пострадали моряци от екипажите на двата кораба.

След извеждането на док, станаха напълно видими щетите по ферибот „СЛАВЯНИН“.

Снимки:

След сблъсъка между двата кораба бе наблюдавано изменение на данните от AIS на NEW RAOUF (IMO: 8342375), който се „оказа“ в района на военноморската база на руския флот на полуостров Крим.

Макар това събитие да няма пряка връзка с инцидента и не е сред причините за него повдигна въпросите, свързани с безопасността на корабоплаването в Черно море при подобни външни намеси и на фона на водените военни действия между Руската федерация и Украйна.

По информация на Maritime.bg, ферибот „СЛАВЯНИН“ извършва и доставки на ядрено гориво за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“, включително превоз на отработено такова. При последното плаване, при което настъпи инцидентът с NEW RAOUF, корабът не е превозвал подобен товар.

Вижте още във видеото:

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред