Риболовният бранш е против изграждането на вятърни паркове в Черно море на дълбочина под 100 метра

Риболовният бранш на България е против изграждането на вятърни паркове във водите на Черно море на дълбочина по-малка от 100 метра. Това стана ясно днес по време на среща в Пристанище „Карантината“ във Варна между представители на рибарския сектор и базираната във Великобритания „Хурейкен“ (Hooracan).

Илюстративно изображение | Снимка Иън Дибол / AdobeStock

Компанията представи пред риболовния бранш свои проекти за изграждане на три вятърни парка по българското крайбрежие на Черно море.

„Hooracan“ е собственост на Александър Господинов, бесарабски българин, роден в Руската федерация, който не говори български език и започнал кариерата си във Великобритания и има британско гражданство, според представителя за България на дружеството – 26-годишният възпитаник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ Петър Михов.

Според младия българин, който обяви предлаганите три зони за морски вятърни паркове, те са подбрани след анализ на морския трафик, защитените и военните зони по нашето крайбрежие.

В т.нар. изследване са използвани данни от AIS, които обаче не включват по-малки риболовни съдове, а от компанията не отговориха на въпроса на Maritime.bg за проучване, свързано с безопасността на корабоплаването.

Разположение на предложените райони за изграждане на вятърни паркове край бреговете на България.

Компанията се надява да изгради два вятърни парка източно от с. Дуранкулак в непосредствена близост до границата с Румъния, както и трети – в района на сепарационната зона под н. Калиакра.

Всеки от парковете има планирана мощност до 800 MW или 2400 MW общо. За сравнение – на площадката на АЕЦ „Козлодуй” са изградени 6 енергийни блока с обща електрическа мощност 3760 MW.

Планът предвижда парковете да бъдат изградени на дълбочини от 20 до 60 метра, като от „Hooracan“ смятат да инсталират стационарни и плаващи морски ветрогенератори. От компанията твърдят, че работят по проекти в Румъния и Молдова.

Целта на срещата с риболовния бранш, според думите на Александър (в социалните мрежи се представя като Алекс) Господинов и Петър Михов е да се започне диалог с бранша.

Двамата не скриха, че са водили разговори с институциите, включително на ниво министерства в опит да бъде създадена законова рамка за подобни инвестиции.

„Hooracan“ са участвали и в срещи на учредената наскоро „Черноморска коалиция за възобновяема енергия“.

Проверка на Maritime.bg в търговския регистър на Великобритания установи, че дружеството „Hooracan“ е регистрирано преди година, негов едноличен собственик е Александър Господинов, гражданин на Великобритания.

Петър Михов и Александър Господинов (дясно) представят проекта на „Hooracan“

Според последния подаден отчет на дружеството, то е микропредприятие и за него работят 0 служители, а в отговор на въпрос Петър Михов каза, че е нает на тип граждански договор.

Александър Господинов, според справки на Maritime.bg, е работил по различни проекти в авиацията и транспорта, основно по придобивания.

Тези данни бяха потвърдени от него.

В отговор на въпрос на Maritime.bg дали целта на „Hooracan“ е да получи концесии над конкретни зони по българското крайбрежие на Черно море, а на по-късен етап да продаде дейността, както се случи с много от т.нар. проекти за мидени полета и ферми, Господинов каза, че при отделните етапи на подобни инвестиции е възможно да се продаде част от бизнеса за реализация на проекта.

Времевата рамка на „Hooracan“ залага възможно строителство през 2030 г., като ще са нужни до 4 млн. евро за 1 MW мощност, инвестиция която към момента изглежда непосилна за учреденото преди година дружество в Лондон с капитал 100 паунда.

В презентацията на компанията пред риболовния бранш бе посочено, че вече е преминат етап за „подбор на райони и мнения“, който е продължил 1 година.

Фирмата без дейност и персонал се среща с представители на Морско училище и обявява, че учебното заведение е сред институциите, които са изразили готовност да й оказват подкрепа на фона на недоволството от риболовния сектор, обединяващ десетки хиляди българи. Снимка: Х.

Не стана ясно защо едва сега е потърсено мнението на риболовната общност, която е най-засегната от подобни проекти, но в същото време са провеждани срещи с представители например на ВВМУ и други институции.

Риболовният и туристически бранш: Категорично против

Риболовният бранш, също като туристическия бизнес по крайбрежието ни, е против изграждането на вятърни паркове в Черно море.

На проведената днес среща представители на рибарския сектор все пак заявиха, че биха подкрепили подобни проекти, ако те се реализират на дълбочина не по-малка от 100 метра и извън обичайните риболовни райони. В случая „Hooracan“ предлага изграждане на паркове в активно експлоатирани от стопанския риболов райони от акваторията по българското крайбрежие.

Представители на риболовните сдружения коментираха, че очакват и ясни научни обосновки за ефектите върху рибните запаси при изграждането на подобна инфраструктура.

Извадка от търговския регистър на Великобритания от последния публикуван на 31.10.2023 г. отчет на „Hooracan“, от която става ясно, че средният брой на заети в дружеството лица е 0.

Основното притеснение на сектора е свързано с мигриращите видове, които са обект на стопанския риболов у нас и ограничаването на риболовните дейности в и около морските вятърни паркове.

Според рибарите изграждането на подобни енергийни обекти трябва да бъде съобразено изцяло със спецификите на Черно море и неговите обитатели, обект на стопански улов.

Вижте още във видеото:

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на

Хутите: Екипажът на „Galaxy Leader“ общува със семействата си

На екипажа на задържания автомобиловоз GALAXY LEADER е позволено да общува със семействата си. Това каза говорителят на Ансар Аллах Мохамед Абдулсалам. Тази информация бе