Преди 125 години е осветен учебният крайцер „Надежда” – най-големият боен кораб във флота на Третото българско царство

Преди 125 години на днешната дата е осветен учебният крайцер „Надежда” – най-големият боен кораб във Флота на Третото българско царство.

Договорът за строителството на „Надежда“, учебен крайцер клас авизо, е подписан през май 1897 г., а изпълнението на поръчката е възложено на френската фирма „Ателие е шантие дьо ла Жиронд” в Бордо, Франция.

С Княжески указ № 31/21.09.1897 г. на все още строящия се крайцер е дадено името „Надежда”.

Тактико-техническите данни на учебния крайцер са: водоизместване – 714,5 т, максимална дължина – 65 м, максимална ширина – 8,4 м, газене – 3,2 м.

Главните двигатели на „Надежда” са две парни машини по 2600 к.с. Корабът може да носи запас от 102 т въглища, които позволяват автономно плаване до 1700 морски мили при скорост 10 възла. Максималната експлоатационна скорост е 17 възла.

Учебният крайцер е въоръжен с две 100-мм, две 65-мм и две 47-мм оръдия система Шнайдер-Кане, изработени в оръжейните заводи „Крьозо”. Разполага с две торпедни тръби и носи на борда си пет 381-мм торпеда с дължина по 5450 мм, произведени във Фиуме, Австро-Унгария (дн. Риека, Хърватия). Плавателният съд е снабден и със спомагателни средства – един парен катер, един баркас и три лодки.

Новият кораб е спуснат на вода на 10 септември 1898 г. в Бордо. На 22 октомври „Надежда” отплава към България с български екипаж на борда. Плава през Средиземно, Йонийско, Мраморно и Черно море, за да достигне българските брегове. Преминаването на Босфора става възможно след преодоляване по дипломатически път на пречките, създадени от Високата порта.

Тържественото освещаване на учебния крайцер и включването му в състава на Флота е в Бургас на 17 ноември 1898 г. в присъствието на техни Царски височества княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза.

„Надежда” е корабът, на който основно преминава подготовката на екипажите за Българския черноморски флот в първите години на ХХ век. Неговият командир в първото му десетилетие е и началник на Българския военен флот, а с него се осъществяват и много от важните официални визити в съседни черноморски страни.

През 1911 г. на учебния крайцер е монтирана първата в България радиостанция – марка „Телефункен”. През Балканската война радиостанцията е използвана не само за прихващане на съобщения на турски шпиони, но и за радиосмущения на вражеските комуникации между Одрин и Цариград.

По време на Първата световна война корабът е разположен във Варненския залив и участва в отбраната на града. През септември 1918 г. той отплава за Севастопол за ремонт. Неуспешният за България край на войната и политическите промени в Русия не позволяват да се договори връщането на „Надежда” в България. Последният му командир, капитан лейтенант Борис Стателов, с връщането си в България спасява корабния военноморски флаг, който днес се пази във Военноморския музей.

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към