Учени предлагат нова защитена зона за опазване на китоподобни в акваторията на Черно море

Нова защитена зона от мрежата НАТУРА 2000 за опазване на китоподобни в акваторията на Черно море предлагат учени. Пред БТА гл. асистент от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Кръстьо Димитров, част от екипа учени, работили по проект „НАТУРА 2000 в Черно море“, обясни, че това е комбинирана защитена зона за видовете „муткур“ и „черноморска афала“. Центърът ѝ ще се намира на около сто километра навътре в морето, източно от бреговата ивица между Калиакра и Дуранкулак. 

Нашето предложение считаме, че ще доближи нивото на защита за двата вида от гледна точка на покритие с площи на защита в рамките на зоните на НАТУРА, което за тези два вида е определено за 20 процента, добави Димитров. Въпросната зона не е много натоварена с морски трафик и рисковете за животните са сравнително малки. Разстоянието е доста далеч от брега и не се очаква предложението да засегне заетите с риболов. 

Направили сме анализ на достатъчността на НАТУРА мрежата в морската част на България. Виждаме, че шелфът от гледна точка на китоподобните е добре покрит. Данните показват, че приблизително 23 процента от шелфовата зона – плитководната част на морето до дълбочина сто метра, е покрита със защитени зони, каквото е изискването по евродирективите, посочи ученият и отбеляза, че ако погледнем цялата територия на икономическата ни зона, това покритие става далеч по-малко – около осем процента.

Димитров обясни, че зоната е забелязана в резултат на събраните данни, както от наблюденията по проекта, така и от всички предходни наблюдения от 2011 г. насам, извършени в икономическата зона. Новата зона би доближила страната ни към изискванията за защита на тези видове, обясни ученият.

В рамките на проекта двата китопоподни вида са били наблюдавани както стационарно, така и от самолет и кораб. Общото ни усилие – 5400 прелетени километра на височина 180 метра, установи видовата и количествена характеристика на двата вида китоподобни, разказа ученият. Проучването с морски плавателни съдове е обхванало цялата шелфова зона, добави Димитров.  

В хода на теренните проучвания учените са установили, че дългото седене на военноморски съдове в нашата икономическа зона има силно въздействие върху китоподобните. Димитров обясни, че става въпрос за декларираните от Руската федерация военни учения в нашата изключителна икономическа зона. Те бяха декларирали една такава зона, тя се вижда на специализираните сайтове и обхваща около 40%-50% от изключителната ни икономическа зона и малка част от турската икономическа зона, обясни той. 

Димитров каза, че са забелязали тотално намаляване на активността на животните, при това за дълъг период от време. По този начин частично си обясняваме сравнително ниските популационни стойности, които получихме за есента. В крайна сметка животните се изтеглиха на юг, което от друга страна съвпада с естествения им ход на миграция и застъпващ се ефект, заяви Димитров. Той посочи, че „за един делфин, който използва ехолокация, стоенето до сонар или до уреди с определени честоти можете да си го представите като удар от камбана в зала България“. 

Китоподобните в Черно море са представени от две семейства – „делфини“ и „морски свине“. Към делфините принадлежи обикновеният делфин и афалът. Към морските свине принадлежат морските свине, чието друго име е муткур, обясни Димитров.  

Тъй като това е затворен басейн, те имат някои морфологични разлики в сравнение с други популации извън Черно море и затова са класифицирани като ендемични подвидове. Китовете и китоподобните са важни в световен мащаб. Това са хищници с изключително значение за устойчивото функциониране на една екосистема, каквато е Черно море. 

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към