101 години от победоносната атака на „Дръзки“

drazki

На 8 ноември (петък), в 11.00 часа, пред паметника на капитан I ранг Димитър Добрев, до сградата на Военноморския музей във Варна,  с поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 101-та годишнината от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”.

Пред подвига на военните моряци, ще се поклонят членовете на клуб-миноносец „Дръзки”, ветераните и настоящите моряци от Първи дивизион патрулни кораби, както и целият екип на Военноморския музей.

На 8.11.1912 г. (21.11.1912 г. по нов стил) торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”. Турският кораб е изваден от строя и не участва в бойните действия до края на войната. Тази морска победа над многократно превъзхождащия противник показва на целия свят, че България има изграден и боеспособен военен флот, с който може да се гордее.

Разказ на Руско Керемедчиев за срещите с Цар Борис I и кораб „Дръзки“

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.