Осем нови подводници за ВМФ на Русия до 2020г.

Потенциалът на морските стратегически ядрени сили на Русия към 2020 година ще бъде засилен от 8 нови подводни ракетоносеца от проекта „Борей”.

Сред тях влизат три подводни крайцера, с 16 междуконтинентални балистични ракети „Булава” и 5 атомни подводници с 20 ракети от същия тип, съобщава в свой анализ руското радио „Гласът на Русия“.

Началото на строителството на главния кораб „Княз Владимир” от обновения проект „Борей-А” се състоя на 30 юли в предприятието „Севмаш”.

„Борей” е подводница от четвърто поколение, която  може да се потопи на почти 2 км дълбочина и достига скорост от над 25kn под вода. Екипажът й се състои от 100 души, а автономното време на плаване е 90 дни.

Подводниците са снабдени със спасителна камера за изплуване, която е разчетена на целия екипаж. Може би, подводниците от новия проект ще имат по-безшумен ход и много други иновации, включително и свързани с хидролокацията.

Появата на новите атомни подводни ракетоносци с ядрени ракети, които имат по-съвременни тактико-технически характеристики, означава реално усилване на морския компонент от стратегическите ядрени сили, отбелязва военният експерт Виктор Баранец.

„20 ракети – не са 16, но работата не е само в количеството. Работата е в тактико-техническите характеристики. Важна е, например, далекобойността, на която ракетата ще достигне целта на противника. Дали това ще са 8 хиляди километра или 10-12 хиляди. Минимумът на който стреля „Булава” е 8 хиляди. Нашите ракетоносци, безусловно, ще плават в дълбините на Тихия и Атлантическия океан. В тази акватория са достатъчни даже 3-4 хиляди километра“, смята експертът.

Но има и проблем, които руските военни трябва да решат – незабелязано да вкарат руските подводници в района а оперативно назначение, подчертава ръководителят на Центъра за военни прогнозиране Анатолий Циганок.

„Ако подводницата влиза в района на бойното дежурство, тя става невидима. А щом е невидима, тя може да нанесе удар. Именно факторът, че атомната подводница може да нанесе удар от дълбочина, действа заплашително на вероятните противници“, смята Циганок.

Според експертите, увеличаването на броя на най-новите подводници с нарастващото количество междуконтинентални ракети, носещи бойно дежурство в океанските дълбини, ще стане мощен фактор за ядреното неразпространение. Военните наблюдатели също така предполагат, че новите системи за Противоракетна отбрана в Европа едва ли ще бъдат препятствие за стратегическите ракети и бойни глави, способни да летят с хиперзвукова скорост по сложна траектория.

Maritime.bg – ВМС / Технологии

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на