ИАРА вече е със седалище в Бургас. 95% от риболовците засегнати от промяната на закона

Президентът на Република България Росен Плевнелиев постанови да се обнародва в “Държавен вестник” Законът за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите.С това решение официално Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е с ново седалище – град Бургас.

Промените в закона ще засегнат огромен брой от действащите риболовци в страната. В момента около 95% от тях нямат регистрирани юридически лица – фирми, което е основно изискване, залегнало в промените.

Догодина 100% от риболовците, извършващи дейност, трябва да са регистрирали фирми.

Тази промяна ще засегне най-много хора. За тези, за които риболовът не е основен поминък или се занимават периодично с тази дейност, ще бъде много трудно, каза пред Maritime.bg председателят на риболовното Сдружение “Черноморски изгрев” Емил Милев.

Той коментира, че с решението да не бъдат заплащани две такси – за стопански риболов и специално разрешително за калкан, бюджетите ще бъдат облекчени. Законът предвижда догодина риболовците да упражняват правото си само с една такса.В момента едва 5%, а може и по-малко, от всички действащи риболовци са регистрирали юридически лица, каза още Милев.

Продължаващата сага със задържането на българския риболовен кораб в съседна Румъния, може да се проточи още 2 години. Това е така, защото румънският прокурор е изискал допълнително тълкуване на европейското право в съда в Люксембург. Тази процедура е изключително тромава.

Преди месец и половина имаше поредно отлагане на делото, обясни Милев.

Той каза, че корабът на кап. Христо Спасов вероятно ще бъде включен в програмата за нарязване. В отговор на въпрос дали случилото се в Румъния може да се окаже пречка, Милев заяви, че това е невъзможно.

Единствената пречка за влизане в програмата е наличието на влязло в сила наказателно постановление. Христо Спасов нито има влязло в сила постановление, нито има акт. Пред него в момента няма юридически пречки, каза Емил Милев.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент