За първи път на посещение в България пристига кораб от ВМС на Китай

На 5 август 2012 г. за първи път на посещение в Република България, в град Варна, пристига кораб от Военноморските сили на Китайската Народна Република – фрегата „ЙЕНТАЙ” („YANTAI”) с бордови номер 538.

Старши офицер на борда е заместник–началникът на Политическото управление на Северния флот на Военноморските сили на Китайската Народна Република контраадмирал Къвей Ся (Ke-wei XIA). Той е придружаван от командира на флотилия разрушители старши капитан І ранг Да-зон Уанг (Da-zhong WANG), заместник–началника на отдел „Връзки с обществеността” към Политическия отдел на Северния флот капитан І ранг Джин-го Ми (Jin-guo MI) и други офицери от Северния флот.

Командир на кораба е капитан І ранг Хуа Ли (Hua LI).

При пристигането фрегатата ще бъде посрещната с военна церемония от заместник–командира на българските Военноморските сили комодор Георги Мотев.

На Морска гара Варна ще присъстват заместник-посланникът на КНР в България г-н Ли Жя (Li JIA) и старши полковник Джан Гъ (Ge ZHANG) – военно аташе на КНР в България.

След края на церемонията ще бъдат направени изявления от българската и китайската страна, а представителите на медии ще имат възможността да зададат въпроси.

На 6 август 2012 г. контраадмирал Къвей Ся, командирът на кораба капитан І ранг Хуа Ли и група офицери от Северния флот на китайските Военноморските сили ще проведат последователно протоколни срещи с командира на военноморска база Варна, с управителя на Варненска област г-н Данчо Симеонов  и с кмета на община Варна г-н Кирил Йорданов.

На 7 август 2012 г. от 09.30 ч. е протоколната визита на китайските гости при командира на българските Военноморските сили контраадмирал Румен Николов и от 10.20 ч. – при началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг Боян Медникаров.

Китайският военен кораб „ЙЕНТАЙ” ще бъде отворен за посещения от граждани и гости на гр. Варна на 7 август 2012 г. /вторник/ от 16.00 до 18.00 часа.В програмата на посещението са включени разнообразни културни и спортни мероприятия.Корабът ще отплава от Морска гара Варна сутринта на 9 август 2012 година.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент