Китайски военен кораб пристигна за първи път в България

Кораби на китайските Военноморски сили са ескортирали 5000 плавателни съда в акваторията на Аденския залив и са предотвратили 50 пиратски атаки


В България за първи път пристигна на посещение кораб от състава на ВМС на Народна република Китай. Фрегатата „Йентай“ застана днес на Морска гара – Варна.

Освен българи, с огромен интерес плавателният съд бе очакван от стотици китайци, организирани от Посолството на Китай у нас.

На борда на фрегата бе заместник-началникът на Политическото управление на Северния флот на ВМС на Китай – контраадмирал Къвей Ся (Ke-wai Xia), заедно с командира на флотилия разрушители старши капитан І ранг Да-зон Уанг (Da-zhong Wang), заместник–началника на отдел „Връзки с обществеността” към Политическия отдел на Северния флот капитан І ранг Джин-го Ми (Jin-guo MI) и други офицери от Северния флот.

Командир на кораба е капитан І ранг Хуа Ли (Hua LI).

Снимки:
[oqeygallery id=60]

При пристигането фрегатата бе  посрещната с военна церемония от заместник–командира на българските Военноморските сили комодор Георги Мотев.

Контраадмирал Къвей Ся заяви, че фрегата – построена през миналата година, е участвала  в антипиратската мисия във водите на Аденския залив. Участието на  „Йентай“ е продължило четири месеца.

От 2008г.  досега Китай е изпратил 12 кораби в района. Те са ескортирали 5000 плавателни средства и са предотвратили 50 пиратски нападения.

След посещението в България, фрегата „Йентай“ ще се насочи към Израел, откъдето ще отплава за Китай. Преди посещението в страната, корабът бе гост в румънския порт Констанца.

Фрегатата има 260-членен екипаж, а цялата ротация ще продължи точно 200 дни. 

Утре контраадмирал Къвей Ся, командирът на кораба капитан І ранг Хуа Ли и група офицери от Северния флот на китайските Военноморските сили ще проведат последователно протоколни срещи с командира на военноморска база Варна, с управителя на Варненска област г-н Данчо Симеонов  и с кмета на община Варна г-н Кирил Йорданов.

На 7 август 2012 г. от 09.30 ч. е протоколната визита на китайските гости при командира на българските Военноморските сили контраадмирал Румен Николов и от 10.20 ч. – при началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг Боян Медникаров.

Китайският военен кораб „ЙЕНТАЙ” ще бъде отворен за посещения от граждани и гости на гр. Варна на 7 август 2012 г. /вторник/ от 16.00 до 18.00 часа.В програмата на посещението са включени разнообразни културни и спортни мероприятия.Корабът ще отплава от Морска гара Варна сутринта на 9 август 2012 година.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини