Базовият миночистач „Шквал“ отплава за участие в BLACKSEAFOR

На 5 август базовият миночистач „Шквал” от състава на дивизион миночистачни кораби на военноморска база Бургас, бе изпратен от пункта за базиране Атия за поредното участие в оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.

При изпращането на кораба присъстваха началникът на щаба на военноморска база Бургас капитан І ранг Георги Русев, командирът на дивизиона капитан І ранг Велко Велков, близки и роднини на екипажа.

Под командването на командира капитан–лейтенант Димитър Хайдутов, корабът ще се включи във второто за тази година развръщане на оперативната група. В съединението ще бъдат още кораби от Румъния, Русия, Турция и Украйна. Ще бъдат посетени градовете Гъолджук, Трабзон и Новоросийск, където ще се проведат официални визити и работни срещи по организиране на съвместните действия. На море ще се отработят епизоди по: – контрол на корабоплаването; – приемане и предаване на информация; – организиране на различните видове отбрани.

Това е четвъртото участие на базов миночистач „Шквал” в активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. (преди това – през август 2003, август 2005 и април 2006 год.).

 Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море (BLACKSEAFOR) е създадена на 2 април 2001 год. в Истанбул с подписването на министерско споразумение между всички черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Идеята за формиране на многонационално съединение, съставено от различни типове военни кораби възниква на втората среща на командващите на ВМС във Варна през 1998 год. Основната цел е развитие на стабилността и регионалното сътрудничество.

|Снимка: ВМБ – Бургас

Maritime.bg – ВМС
Последни новини

Последни новини

Кап. I ранг Ваньо Мусински е назначен за заместник-началник на Щаба по операциите на Военноморските сили

На 30 ноември 2021 г., в Щаба на Военноморските сили бяха обявени заповеди на министъра на отбраната и командира на Военноморските сили за назначаване на длъжности и повишаване

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент