Базовият миночистач „Шквал“ отплава за участие в BLACKSEAFOR

На 5 август базовият миночистач „Шквал” от състава на дивизион миночистачни кораби на военноморска база Бургас, бе изпратен от пункта за базиране Атия за поредното участие в оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.

При изпращането на кораба присъстваха началникът на щаба на военноморска база Бургас капитан І ранг Георги Русев, командирът на дивизиона капитан І ранг Велко Велков, близки и роднини на екипажа.

Под командването на командира капитан–лейтенант Димитър Хайдутов, корабът ще се включи във второто за тази година развръщане на оперативната група. В съединението ще бъдат още кораби от Румъния, Русия, Турция и Украйна. Ще бъдат посетени градовете Гъолджук, Трабзон и Новоросийск, където ще се проведат официални визити и работни срещи по организиране на съвместните действия. На море ще се отработят епизоди по: – контрол на корабоплаването; – приемане и предаване на информация; – организиране на различните видове отбрани.

Това е четвъртото участие на базов миночистач „Шквал” в активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. (преди това – през август 2003, август 2005 и април 2006 год.).

 Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море (BLACKSEAFOR) е създадена на 2 април 2001 год. в Истанбул с подписването на министерско споразумение между всички черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Идеята за формиране на многонационално съединение, съставено от различни типове военни кораби възниква на втората среща на командващите на ВМС във Варна през 1998 год. Основната цел е развитие на стабилността и регионалното сътрудничество.

|Снимка: ВМБ – Бургас

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред