Европа стартира нова антипиратска мисия до края на лятото

До броени седмици Европейският съюз стартира нова мисия. Нейната цел е продължаване борбата срещу пиратството. След края на лятото ще започне обучение за помощ на държавите в региона на Африканския рог и Западния Индийски океан. Според ЕС ще бъде изграден капацитет за борба с пиратството и повишаване на морската сигурност в териториалните води на страните в района.

Мисията на ЕС, по линия на общата политика за сигурност и отбрана, е с персонал 175 души.

EUCAP NESTOR ще продължи за първоначален срок от две години с бюджет от 22,8 млн. евро.

Мисията няма за цел да противодейства пряко на пиратите, а да съдейства на държавите от региона да се справят сами, като ги подпомага при охраняването на крайбрежните зони и при преследването на пиратите.

При водеща роля на самите държави се надявам, че EUCAP Nestor ще доведе до трайно решение на бедствието, наречено пиратство“, заяви върховният представител на ЕС Катрин Аштън.

EUCAP Nestor е гражданска мисия, подкрепена отчасти с военен (военноморски) експертен опит. Генералният щаб ще бъде разположен в Джибути. Мисията първоначално ще осигурява обучение в Джибути, Кения, Сейшелските острови и Сомалия, като на по-късен етап към тези държави може да се присъедини Танзания.

Мисията ще изпълнява две основни задачи. Да укрепва принципите на правовата държава в Сомалия, чрез обучение на брегови полицейски сили и съдии. И да повишава мореплавателния капацитет на останалите държави в региона.

Мисията ще предоставя експертни съвети по правни, политически и оперативни въпроси във връзка с морската сигурност и ще подпомага придобиването на необходимото оборудване.

Дейностите по осигуряване на консултации и обучение ще се осъществяват от активно служещ персонал от държавите — членки на ЕС.

Назначеният за ръководител на мисията адмирал Jacques Launay заяви, че дейностите ще се въвеждат постепенно. Първият екип от експерти следва да бъде разположен в началото на септември.

Дейностите ще бъдат приспособени към конкретните потребности на всяка от приемащите държави, в които екипите по държави ще осъществяват обучение на работното място и при полеви условия.

EUCAP Nestor е част от по-мащабната политика на ЕС в региона, чиято цел е да доведе до повече стабилност, мир и благоденствие чрез широк кръг от действия с измерения в сферата на политиката, дипломацията, развитието, сигурността и хуманитарната помощ.

Съгласно политиката на Европейския съюз,  единственият начин за окончателно премахване на пиратството е отстраняването на източника на нестабилност, който води до пиратство“, заяви Alexander Rondos, специален представител на ЕС за Африканския рог.

Като дава възможност на правителствата да повишат морската сигурност в териториалните си води, мисията следва да окаже положително въздействие върху цялостната сигурност на местното население. Това от своя страна следва да спомогне за съживяването на икономически дейности като рибарството и туризма, които понастоящем са сериозно засегнати от пиратството и други проблеми, свързани с морската сигурност, като контрабандата и трафика.

Новата мисия ще допълва текущите усилия на ЕС в региона — военноморските сили на Европейския съюз (EUNAVFOR) операция „ Atalanta“ и мисията на ЕС за обучение в Сомалия.

ЕС ще изпълнява мисията в стратегическо партньорство с Международната морска организация, Службата на ООН по наркотиците и престъпността и Програмата на ООН за развитие.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който