САЩ купува германска техника заради заплахата за затваряне на Ормузкия проток

Пентагонът спешно купува германски подводни безпилотни апарати за разминиране на Ормузкия проток, ако Иран реши да го блокира с морски мини, пише руският в. „Независимая газета“, предаде БТА.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси се оплака, че Техеран е способен да го направи, във връзка с това бе увеличен двойно – на осем кораба, отрядът минни тралчици на Пети флот на САЩ, базиран в Бахрейн. Очаква се безпилотните апарати да засилят бойните им възможности, посочва изданието.

Става дума за германски подводни тралчици модел „Сийфокс“ („Морска лисица“). Според „Лос Анджелис таймс“ Пентагонът е поръчал първата пратка още през февруари.

Подводните апарати с дължина 1,3 м и тегло 40 кг се произвеждат от „Атлас електроник“ – съвместна компания на „Тисен-Круп“ и аерокосмическия концерн „И Ей Ди Ес“. Те стартират от кораби или хеликоптери, после използват подводни радари, камери и специални заряди, за да „подушват“ мини и да ги унищожават.

За всеки германски апарат от този вид армията на САЩ плаща по 100 хил. долара, пише всекидневникът и цитира германския в. „Ди Велт“, според който сумата естествено не е малка, но разминирането с такива средства става по-бързо и по-безопасно, отколкото при класическия метод с използване на сапьори гмуркачи.

Ормузкият проток е сред най-важните морски артерии в света и в най-тясното си място е широк едва 54 км, а гигантски танкери превозват през него значителна част от петрола, консумиран в цял свят. Затова наричат този проток „стратегическо иглено ухо“.

Западни медии цитират командващия иранските военноморски сили адмирал Хабибола Саяри, че затварянето на Ормузкия проток би било „лесно, колкото да отпиеш глътка вода“. Според Международния институт за стратегически изследвания в Лондон Техеран може да използва за целта противокорабни ракети, главно китайски. Иран има патрулни кораби, носещи по 4 ракети, и скоростни катери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, въоръжени с по една. Американците обаче се опасяват най-много от близо

20-те ирански труднооткриваеми миниатюрни подводници – всяка може незабелязано да постави по две мини, се казва в материала.

Нищо чудно напрежението в района наред с атомното досие на Техеран и заплахата за Израел да стане детонатор за евентуална военна операция на САЩ и съюзниците им срещу Иран, изтъква руският вестник.

Кристофър Хармър от вашингтонския Институт за военни изследвания предупреждава, че ако протокът бъде блокиран, „за САЩ това ще е казус белли (повод за война)“, допълва „Независимая газета“.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който