Стотици разгледаха във Варна китайската фрегата „Йентай“

Над 500 варненци и гости на града разгледаха китайската фрегата „Йентай“, която е на четиридневно посещение у нас. Това стана при засилени мерки за сигурност.

Плавателният съд, заедно с честия посетител на Варна AIDA Aura бяха атракция на Морска гара.

Моряците на борда на „Йентай“ учтиво, без откази, се снимаха за спомен с посетителите.

Никой от тях не пожела обаче да отговори на въпросите на Maritime.bg. Нашият екип бе учтиво помолен да не заснема плановете на кораба, като офицер строго съблюдаваше те да бъдат изтрити.

Съдът е един от най-новите в състава на ВМС на Китай. Фрегатата е построена през изминалата година, като са използвани руски и американски технологии.

Корабът е участвал в антипиратската мисия във водите на Аденския залив. Екипажът е съставен от 260 души, 70 от тях – офицери.

Основната част от посетителите беше привлечена от хеликоптера за борба с подводници.

„Йентай“ се движи с максимална скорост от 30kn, далечината на плаване на фрегатата е 8000nm.

На 9 август корабът ще отплава от Варна и ще се насочи към Израел, а оттам ще отплава към Китай.

По-рано през деня представители на китайските ВМС посетиха Главния щаб на българските Военноморски сили. Те бяха посрещнати с официална церемония.  Програмата на гостите включваше и посещение във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Снимки ( ©Maritime.bg; Иван Савов):
[oqeygallery id=63]

Междувременно докато в Черно море се намира фрегатата „Йентай“, заместник-министърът на външните работи на Китай Фу ИН (FU YING) заяви, че страната е готова да насърчи морската свързаност с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN).

Тя каза, че Китай  ще осигури 3 млрд. юана (473 млн. щ. долара) за морското коопериране между страната и ASEAN. Сумата ще бъде използвана за подобряване на морския транспорт и пристанищната инфраструктура. В тази връзка Китай ще бъде домакин на семинар за отношенията свързани с морския транспорт и ASEAN.

Товаропотоците между Китай и ASEAN са се увеличили от по-малко от 10 млрд. щ. долара през 1991г. до 362,8 млрд. щ. долара през 2011г., като се отчита ежегоден ръст с 20%. Китай се превърна в най-голям търговски партньор на ASEAN, а страните в асоциацията, и тя като цяло, са трети по големина търговски партньори за Китай.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на