Съдят Princess Cruises заради непроведена спасителна операция

Съдебни дела започнаха да се трупат срещу Princess Cruises. Те са по обвинения, че круизната компания е неглижирала случая с кораба STAR PRINCESS.

Maritime.bg припомня, че корабът пропусна бедстващи риболовци в Тихия океан.

Това доведе до смъртта на двама и фантастичен разказ за оцеляването на третия рибар. 15 дни 3-членната група бедства край бреговете на Панама, а теченията отнасят лодката в открити води. Двама умират заради дехидратация, а третият – младеж на 18 години, успява да оцелее и е спасен след 28 дни в океана без вода и храна.

По-късно чуждестранни медии разкриха, че туристи на борда на STAR PRINCESS са видели бедстващите риболовци. Те са информирали офицерите на мостика, но въпреки това курсът на кораба не е бил променен. Туристи дори са изпратили снимки на сигнализиращите риболовци до Бреговата охрана на САЩ.

Сега, три федерални дела са били заведени в съд в Маями срещу Princess Cruises. Ищци са трите деца на най-възрастния риболовец, Елвис Антонио Орепеза Диаз.

Търси се отговорност и обезщетение за проявена небрежност, отказ от спасяване и нанесени щети свързани с болка и страдание на семействата.

В момента продължава разследване за установяване на положенията по различните показания. Според тези на пасажерите – офицер е бил информиран за бедстващите. Той пък съобщил на мостика. В същото време офицерите и капитанът на кораба твърдят, че не са били информирани.

Princess Cruises разпространиха информация, според която вероятно е станала грешка в комуникацията между пасажерите. Според компанията всички офицери разбират своята отговорност и законите на морето – да оказват помощ на всички бедстващи.

Новозаведените искове следват заведеното дело от оцелелия 18-годишен Адриан Васкез, който има подобни претенции.

Компанията Princess Cruises е подразделение на базираната в Маями Carnival Cruises, срещу която в момента се водят дела във връзка с инцидента с лайнера COSTA CONCORDIA.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).