Съдят Princess Cruises заради непроведена спасителна операция

Съдебни дела започнаха да се трупат срещу Princess Cruises. Те са по обвинения, че круизната компания е неглижирала случая с кораба STAR PRINCESS.

Maritime.bg припомня, че корабът пропусна бедстващи риболовци в Тихия океан.

Това доведе до смъртта на двама и фантастичен разказ за оцеляването на третия рибар. 15 дни 3-членната група бедства край бреговете на Панама, а теченията отнасят лодката в открити води. Двама умират заради дехидратация, а третият – младеж на 18 години, успява да оцелее и е спасен след 28 дни в океана без вода и храна.

По-късно чуждестранни медии разкриха, че туристи на борда на STAR PRINCESS са видели бедстващите риболовци. Те са информирали офицерите на мостика, но въпреки това курсът на кораба не е бил променен. Туристи дори са изпратили снимки на сигнализиращите риболовци до Бреговата охрана на САЩ.

Сега, три федерални дела са били заведени в съд в Маями срещу Princess Cruises. Ищци са трите деца на най-възрастния риболовец, Елвис Антонио Орепеза Диаз.

Търси се отговорност и обезщетение за проявена небрежност, отказ от спасяване и нанесени щети свързани с болка и страдание на семействата.

В момента продължава разследване за установяване на положенията по различните показания. Според тези на пасажерите – офицер е бил информиран за бедстващите. Той пък съобщил на мостика. В същото време офицерите и капитанът на кораба твърдят, че не са били информирани.

Princess Cruises разпространиха информация, според която вероятно е станала грешка в комуникацията между пасажерите. Според компанията всички офицери разбират своята отговорност и законите на морето – да оказват помощ на всички бедстващи.

Новозаведените искове следват заведеното дело от оцелелия 18-годишен Адриан Васкез, който има подобни претенции.

Компанията Princess Cruises е подразделение на базираната в Маями Carnival Cruises, срещу която в момента се водят дела във връзка с инцидента с лайнера COSTA CONCORDIA.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев: Изпитанията за пореден път доказаха на цял свят социалната значимост и незаменимост на моряшката…

Уважаеми колеги, От името на Параходство БМФ АД – най-старата и най-голямата българска шипингова компания, приветствам цялата наша морска общност с Никулден – денят на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент