Съдят Princess Cruises заради непроведена спасителна операция

Съдебни дела започнаха да се трупат срещу Princess Cruises. Те са по обвинения, че круизната компания е неглижирала случая с кораба STAR PRINCESS.

Maritime.bg припомня, че корабът пропусна бедстващи риболовци в Тихия океан.

Това доведе до смъртта на двама и фантастичен разказ за оцеляването на третия рибар. 15 дни 3-членната група бедства край бреговете на Панама, а теченията отнасят лодката в открити води. Двама умират заради дехидратация, а третият – младеж на 18 години, успява да оцелее и е спасен след 28 дни в океана без вода и храна.

По-късно чуждестранни медии разкриха, че туристи на борда на STAR PRINCESS са видели бедстващите риболовци. Те са информирали офицерите на мостика, но въпреки това курсът на кораба не е бил променен. Туристи дори са изпратили снимки на сигнализиращите риболовци до Бреговата охрана на САЩ.

Сега, три федерални дела са били заведени в съд в Маями срещу Princess Cruises. Ищци са трите деца на най-възрастния риболовец, Елвис Антонио Орепеза Диаз.

Търси се отговорност и обезщетение за проявена небрежност, отказ от спасяване и нанесени щети свързани с болка и страдание на семействата.

В момента продължава разследване за установяване на положенията по различните показания. Според тези на пасажерите – офицер е бил информиран за бедстващите. Той пък съобщил на мостика. В същото време офицерите и капитанът на кораба твърдят, че не са били информирани.

Princess Cruises разпространиха информация, според която вероятно е станала грешка в комуникацията между пасажерите. Според компанията всички офицери разбират своята отговорност и законите на морето – да оказват помощ на всички бедстващи.

Новозаведените искове следват заведеното дело от оцелелия 18-годишен Адриан Васкез, който има подобни претенции.

Компанията Princess Cruises е подразделение на базираната в Маями Carnival Cruises, срещу която в момента се водят дела във връзка с инцидента с лайнера COSTA CONCORDIA.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на