Япония официално обяви интерес към Северния морски път

Япония възнамерява да развие идеята за използване на Арктическия океан, като нов морски път свързващ Азия с Европа.

Според първоначалната информация страната има интерес, за да се повиши ефективността на корабоплаването и да се намалят емисиите на въглероден окис в атмосферата.

Според скорошни изчисления съдовете плаващи през Северния морски път ще ограничат разходите приблизително с 40%, в сравнение с тези, плаващи от Азия за Европа през Суец канал.

Преходите също ще бъдат намалени, като според японските изчисления средното време от 31 дни ще намалее до 25. Това от своя страна води до намаляване на вредните емисии.

Идеята изглежда изключително обещаваща, но японски анализатори посочват, че има само един неясен момент. Дали и какви такси ще събира Руската федерация.

Очаква се повечето въпроси свързани със Северния морски път да получат отговори на предстоящата конференция „Арктически океан”. В нея ще участват осем страни, включително Русия, Канада, САЩ и Норвегия.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.