Япония официално обяви интерес към Северния морски път

Япония възнамерява да развие идеята за използване на Арктическия океан, като нов морски път свързващ Азия с Европа.

Според първоначалната информация страната има интерес, за да се повиши ефективността на корабоплаването и да се намалят емисиите на въглероден окис в атмосферата.

Според скорошни изчисления съдовете плаващи през Северния морски път ще ограничат разходите приблизително с 40%, в сравнение с тези, плаващи от Азия за Европа през Суец канал.

Преходите също ще бъдат намалени, като според японските изчисления средното време от 31 дни ще намалее до 25. Това от своя страна води до намаляване на вредните емисии.

Идеята изглежда изключително обещаваща, но японски анализатори посочват, че има само един неясен момент. Дали и какви такси ще събира Руската федерация.

Очаква се повечето въпроси свързани със Северния морски път да получат отговори на предстоящата конференция „Арктически океан”. В нея ще участват осем страни, включително Русия, Канада, САЩ и Норвегия.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Китай прие нов патрулен кораб

Китай прие нов патрулен кораб, оборудван с най-съвременни технологии, съобщи държавното радио. „Хайсюн-09“ е в състояние да следи за сигурността на море и да участва в

„Всяко забавяне може да се окаже фатално“ – част от анализ за морското търсене и спасяване от 2015…

Снимка: Архив на Maritime.bg от началото на последното плаване на спасителния кораб ПЕРУН към турско корабно режище, вижте още снимки тук Българските власти многократно са

Създават цифров двойник на Варненския залив и каналите на Пристанище Варна

Новата система ще позволи Пристанище Варна да бъде отворено за кораби дори в условията на ограничена видимост от гъстите мъгли, характерни за есенно-зимния период, което ще

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент