Русия създава военни бази за защита на Северния морски път

Началникът на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев съобщи в Сибир, че страната ще създаде инфраструктурни хъбове по крайбрежието си, по Северния морски път, от Мурманск – на Баренцово море до Беринговия проток в Далечния изток.

Тези хъбове да се  превърнат във временни бази за руските кораби от ВМФ и съдовете на Гранична полиция, искат руснаците.

Властите са изработили списък на „ключовите обекти с двойно предназначение в зоните на Аркитеческите морета, по протежението на Северния морски път”.

Maritime.bg припомня, че Руската федерация съобщи, че до 2020г. в районите на Арктика ще бъдат разположени комбинирани въоръжени сили.

Тяхна задача е да бъдат запазени политическите и икономическите интереси на Русия като „главна Арктическа нация”.

До 2020г. Русия ще изразходи, по програма, 44 млрд. щ. долара за развитие на икономическите и социални проекти свързани с Арктическите зони. Тези проекти включват създаването на нови транспортни коридори и разработката на нови въглеводородни находища.

Още по темата: Северен морски път

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие