Изложба „Дарителството за морската история на България” бе открита във Военноморския музей

Изложба „Дарителството за морската история на България”  бе открита във Военноморския музей във Варна

Изложбата е част от инициативите, по случай Деня на флота, който тази година се отбелязва на 12 август. Тя представя дарителството не само като жест, но и като отношение към родното историческото наследство.

През последните три години в музея са приети над 500 бр. постъпления от различен характер – униформи, отличия, лични вещи, документи, снимки, оръжие. От тях представените в изложбата са 180.

Снимки:
[oqeygallery id=64]

Сред най-интересните от тях са: трофейни снаряди от турската батарея при Одрин през Балканската война -1912, запазени от поручик Георги Костов- участник във войната и дарени от неговия внук – Георги Никлев; бутилка с морска вода, взета от 120м дълбочина, при последното дълбоководно потапяне на подводница „Слава” през 2003г., дарение от капитан I ранг о.з. Бранимир Тодоров; последният флаг  на 130мм учебна брегова батарея, дарен от капитан I ранг Емил Ефтимов, картина изобразяваща яхтата „Кор Кароли” дарена от председателя на борда на директорите на “Blakan & Black sea Shipping company Limited London”, както и дарената от Национален военноисторически музей творба на големия български маринист Александър Мутафов;  стрелково оръжие от българската армия, снето от въоръжение през 2010 г., постъпили по служебен ред във Военноморския музей, Десет книги за Варна, дарени за библиотеката на музея от капитан II о.р. д-р Атанас Панайотов и др.

Всяко едно от даренията, само по себе си е изключително ценно, носи своя собствена история или историята на своя притежател”, каза директорът на музея д-р Мариана Кръстева в своето приветствено слово. Тя подчерта, че някои  от даренията, получени през последните четири години вече са заели своето място в постоянната експозиция на музея.

Грамоти в знак на признателност за приноса в опазването на морското историческо наследство на България бяха  връчени на  Командването на ВМС на Република България, в лицето на комодор Румен Николов, Сдружение „Национален морски музей”, Николай Николов, Стана Йонкова, Деница Димитрова и семейство Койчеви от Варна.

Със свидетелство в знак на признателност  за направеното дарение за библиотеката на музея бяха наградени капитан II о.р. д-р Атанас Панайотов, Десислава Любенова Енева и Христо Фарашев.

На откриването на изложбата, Военноморския музей получи и още едно дарение – картина на варненския художник Христо Петров – морския, изобразяваща фрегатата „Смели”.

Сред официалните гости на събитието бяха Областният управител на област Варна – Данчо Симеонов, комодор Георги Мотев – заместник командир на ВМС кметът на район Аспарухово,  г-н Йордан Николов, заместник-кметовете на район Приморски, Одесос и Владиславово.

Изложбата ще остане във Военноморския музей до 23 август.

Силвия Ламбова, ВМ

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.