Гигантски плаващ остров от пемза откриха в Тихия океан

„Остров” от плаваща пемза, по-голям от площта на Израел, бе открит в Южния Пасифик, съобщиха Военноморските сили на Нова Зеландия.

Офицери на борда на боен кораб са забелязали дрейфащата маса югозападно от остров Раул.

Според първоначалната информация „островът” има дължина от 482km и повече от 30km широчина, казаха от ВМС.

Очевидци с голям опит на море, казаха, че никога не са виждали подобно нещо. Някои го сравниха с айсберг.

Предполага се, че масивът е образуван в резултат от изстиване на вулканична шлака. Според Военноморските сили, вероятно става дума за образувана структура от дейността на подводен вулкан, край бреговете на Нова Зеландия.

Група от правителствената изследователска компания GNS Science е плавала на борда на друг военен кораб в района. Учените са се насочили към плаващия остров за да го изследват.

Според последни проучвания, остворите от пемза, които плават, имат голяма роля в еволюцията на Земята, тъй като придвижвани от течения и вятъра могат да пренесат видове животни, растения, дори колонии от микроби през водната бариера.

Кралските Военноморски сили на Нова Зеландия съобщават, че плаващият остров от пемза не представлява опасност за корабоплаването. Те обаче съобщиха, че движението на масива ще бъде наблюдавано.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент