Руска атомна подводница е останала скрита за месец в Мексиканския залив

Руска атомна подводница, която може да носи на борда си крилати ракети с голям обсег останала скрита цял месец в Мексиканския залив.

За нейното пребиваване там станало известно едва след като напуснала района. По думите на Бил Херц, известен с близостта си до Пентагона журналист, става дума за атомна подводница от клас „Акула“ / по класификацията на НАТО/, която е смятана за една от най-тихите и неуловими за средствата за откриване руска подводница.

„Фактът, че тя останала незабелязана в Мексиканския залив предизвиква безпокойство“, признават американски официални лица. За последните три години това е първият случай, в който руска „Акула“ се приближава до бреговете на САЩ. Тя се е намирала там няколко седмици през юни – юли. За последен път преди този случай две такива подводници били забелязани през 2009 г. до Източното крайбрежие, пише журналистът. Той припомня за прелитането на стратегически бомбардировачи на военновъздушните сили на Руската федерация по-рано през годината в непосредствена близост до въздушното пространство на САЩ. Пентагонът заяви тогава, че разглежда прелитанията като обикновени учения и не изпитва никаква тревога.

Този път официалният представител на ВМС на САЩ отказал да коментира съобщенията за руска подводница в Мексиканския залив, съобщава РИА“Новости“.

Руските издания не изключват изтичането на информацията да има връзка с предстоящите съкращения на бюджета за отбрана на САЩ заради общия държавен дефицит. САЩ планират да намалят разходите на ВМС и авиацията за борба с подводници.

Руските подводници от проекта 971 „Щука Б“/“Акула“/ са многоцелеви подводни съдове с подводни торпедни апарати за борба с надводни и подводни цели на противника.

Името „Акула“ се използва в руската военна терминология за обозначаване на атомните проекти с кодови номера 941, които са създавани през последните години на Съветския съюз за междуконтинентални балистични ракети. По класификацията на НАТО подводните чудовища от Студената война се наричаха „Тайфун“ /БГНЕС

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент