Учение между ИАМА и ВМС: Спасиха бедстващ във Варненския залив

На съвместно учение между Изпълнителна агенция „Морска администрация” и Военноморските сили бе отигран сценарий за търсене и спасяване на бедстващ. В операцията се включиха сили на ИА”МА” – спасителен катер и на ВМС – хеликоптер „Пантер”. Учението бе наблюдавано от премиера Бойко Борисов, придружен от транспортния министър Ивайло Московски, изпълнителния директор на ИА”МА” к.д.п. Сергей Църнаклийски и командира на ВМС контраадмирал Румен Николов.

Пред Maritime.bg министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че се очаква закупуване на техника за операции по търсене и спасяване на море. Той уточни, че ще се работи по съвместни проекти между Морска администрация и Военноморските сили.

”Координацията, която извършихме между нас доведе до резултата, който днес наблюдавахме. С това учение доказваме, че в условията на изключително активен туристически сезон нашите сили са в готовност да окажат съдействие до 150 nm от брега”, заяви за Maritime.bg контраадмирал Румен Николов.

Думите му потвръди и изпълнителният директор на ИА „Морска администрация” к.д.п. Сергей Църнаклийски. Според него взаимодействието между ИАМА и ВМС е преминало на нов етап. „Благодарим на ВМС, че успяха да приведат в готовност хеликоптерите за толкова кратко време”, каза той.

Снимки:
[oqeygallery id=71]

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент