БУЛСАР работи по възстановяването на Перун и Мизар

Това каза пред Maritime.bg председателят на доброволческата структура за морско търсене и спасяване БУЛСАР, к.д.п. Никифор Герчев. По думите му най-вероятно финансирането ще дойде от фонд по Седма рамкова програма на ЕС.

К.д.п. Герчев заяви, че БУЛСАР няма да прекрати дейността си, както бе съобщено преди време.

Катерът „Корсар“ на БУЛСАР участва във вчерашното учение за морско търсене и спасяване организирано от ИА „Морска администрация“ и Военноморските сили.

Както Maritime.bg вече съобщи, по време на тазгодишното издание на Регата Кор Кароли Бавария яхтс два съда бедстваха в района на Созопол. Едната лодка заседна на тетраподите пред марината, а другата удари мидена ферма. В оказването на съдействие и на двата съда са се включили доброволци от БУЛСАР, обяви к.д.п. Герчев. По думите му при спасителните операции са били нанесени и материални щети на имущество на доброволци за 3 000 лева.

Думите на к.д.п. Герчев за възстановяването на Перун и Мизар потвърдиха едновременно и другите участници в учението – контраадмирал Румен Николов, командир на ВМС и к.д.п. Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на ИАМА. В отговор на въпрос как ще бъде получено финансиране при настоящата собственост на съдовете, те заявиха, че това не представлява пречка.

Снимка: Архив, Maritime.bg

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на