БУЛСАР работи по възстановяването на Перун и Мизар

Това каза пред Maritime.bg председателят на доброволческата структура за морско търсене и спасяване БУЛСАР, к.д.п. Никифор Герчев. По думите му най-вероятно финансирането ще дойде от фонд по Седма рамкова програма на ЕС.

К.д.п. Герчев заяви, че БУЛСАР няма да прекрати дейността си, както бе съобщено преди време.

Катерът „Корсар“ на БУЛСАР участва във вчерашното учение за морско търсене и спасяване организирано от ИА „Морска администрация“ и Военноморските сили.

Както Maritime.bg вече съобщи, по време на тазгодишното издание на Регата Кор Кароли Бавария яхтс два съда бедстваха в района на Созопол. Едната лодка заседна на тетраподите пред марината, а другата удари мидена ферма. В оказването на съдействие и на двата съда са се включили доброволци от БУЛСАР, обяви к.д.п. Герчев. По думите му при спасителните операции са били нанесени и материални щети на имущество на доброволци за 3 000 лева.

Думите на к.д.п. Герчев за възстановяването на Перун и Мизар потвърдиха едновременно и другите участници в учението – контраадмирал Румен Николов, командир на ВМС и к.д.п. Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на ИАМА. В отговор на въпрос как ще бъде получено финансиране при настоящата собственост на съдовете, те заявиха, че това не представлява пречка.

Снимка: Архив, Maritime.bg

Maritime.bg – България
Последни новини

Последни новини

Кап. I ранг Ваньо Мусински е назначен за заместник-началник на Щаба по операциите на Военноморските сили

На 30 ноември 2021 г., в Щаба на Военноморските сили бяха обявени заповеди на министъра на отбраната и командира на Военноморските сили за назначаване на длъжности и повишаване

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент