Премиерът Борисов очаква дълъг процес по случая със задържания кораб „Св. Николай“

Двама души са били задържани на територията на България за връзка с открития кокаин на българския кораб „Св. Николай“

Премиерът Бойко Борисов каза днес във Варна, че службите са работили от дълго време по разплитане на случая със задържания български кораб „Св. Николай“. Припомняме, че корабът и моряците на борда бяха задържани в териториалното море на Испания, на борда на плавателния съд бяха открити около 3 тона висококачествен кокаин. По думите на Борисов не е било възможно моряците да бъдат предупредени. Той нито ги обвини в съучастие в контрабандния канал, нито ги оневини. „Много е трудно да се отсъди кой е забъркан и кой не е“, каза премиерът. Според Борисов процесът ще бъде изключително дълъг.

Според информация на източници на Maritime.bg капитанът на „Св. Николай“ е варненец. Все още не е известно колко моряци са били на борда на кораба, като по данни на испанските власти – 21 са задържаните моряци.

Както Maritime.bg първи съобщи, оператор на кораба „Св. Николай“ е българската компания „Сийборн трейд“, с управител Дойчин Дойчев. Вчера той бе открит в Турция. Дойчев обясни, че е изпратено официално запитване до българските и испанските власти за статуса на плавателния съд и моряците, но все още отговор не бил получен. По предварителни данни плавателният съд е бил отдаден на тайм-чартър, като за момента не е известно коя компания е наела кораба.

Днес Дойчев не отговаря на мобилния си телефон. Кореспондент на Maritime.bg в Бургас предаде, че офисът на дружеството е затворен, а телефонните  повиквания остават без отговор.

Междувременно стана ясно, че службите са забранили изнасяне на информация за броя и имената на българските моряци на борда на кораба „Св. Николай“. Това е така заради наличието на криминално деяние.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че в резултат на проведена съвместна операция с кодово наименование „Картел”  с участието на служители от отдел «Наркотици» при ГДБОП – МВР и полицейските служби на Франция, ДЕА-САЩ и СОКА – Великобритания, е разкрита престъпна организация, изградила канал за трафик на наркотични вещества от Южна Америка към Европа. След  осъществен обмен на информация чрез Интерпол и взаимодействие с правоохранителните служби на Кралство Испания на 13.08.2012 г. е задържан корабът „Св. Николай“, плаващ под български флаг. При извършеното претърсване на борда на плавателния съд са намерени и иззети около 3 тона кокаин като капитанът и членовете на екипажа – общо 21 български граждани са задържани. В резултат на проведените допълнителни действия на територията на България са задържани още двама български граждани. По първоначални данни единият – Р.К. /37г./ от София е организаторът на транспорта на наркотика. Той няма регистрирани криминални прояви. Вторият от членовете на престъпната организация е отговарял за наемането на част от екипажа на кораба.  Х.Х. / 46 ./, адресно регистриран в  София, е криминално проявен и съден в друга държава,има множество криминалистически регистрации по чл. 346, чл. 143, чл. 194 от НК.

Тема в развитие: Задържан български кораб с 3 тона кокаин в Испания  

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС