Пиратите изпращат официални писма при отвличане на кораби

Това не е абсурдна шега – това е начинът по който пиратите край бреговете на Африка правят бизнес.

През изминалата година пиратството край Сомалия носи загуби на световната икономика в размер на 7 млрд. щ. долара. Били са платено 160 млн. щ. долара за откупи, според скорошни изследвания на IMB.

Международни организации смятат, че  в момента пиратсвото е сериозно повлияно от международните мисии, но все още остава сериозна заплаха.

Вече е известно, че някои пиратски банди изпращат официални писма до корабособствениците, когато техни кораби вече са отвлечени.

Ройтерс публикува наскоро такова писмо, което е било изпратено до застрахователите и корабособствениците на отвлечен съд. За да се запази част от информацията, имената на собствениците и исканата сума са били премахнати от изображението.

Останалото обаче е доста цветущо. Титулната страница е адресирана към «До когото може да се отнася», с получател «Поздравления за корабособственика». След това пиратите поздравяват с «добре дошли» собствениците, като ги предупреждават, че трябва да спазват техните закони за да си върнат ценните кораб и екипаж. Освен това пиратите пишат, че не заплашват собствениците, накрая писмото е завършва с поздрав.

Изображението в цял размер 

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент