Корабът „София“ на Дунав турс заседна край Белене

Круизен кораб със 100 чужди туристи на борда е заседнал вчера в района на Свищов. Причината е ниското ниво на река Дунав и образувалите се прагове, предава БГНЕС.

Корабът „София” е останал блокиран за не повече от час рано сутринта заради прага край Белене. За късмет на пасажерите в близост до мястото се е оказал корабът „Кремс”, който за 30 минути е изтеглил българския плавателен съд от плитчините. „София” е продължил по пътя си до крайната точка – немския град Пасау.

По кораба няма щети в надводната му част, но от дружеството са изпратили уведомително писмо до застрахователите си за инцидента. Предстои след завършване на прехода корабът да влезе на док и да бъде огледан щателно, за да се види дали има нанесени щети в подводната част.

Ниското ниво продължава да затрудняват корабоплаването по Дунава. Праговете край Белене, Вардим и Батин ограничават газенето на корабите и те са принудени да носят по-малък товар, което води до загуби за превозвачите и корабособствениците.

Критичните участъци, които се следят, вече са 28, след като със съвместни усилия с румънската страна единият от праговете край Тутракан е изваден от списъка. Проблемът с ниската вода е бил решен, като пътят е ограден и прокаран между потънали съдове, които се намират в близост до румънския бряг, и самия румънски бряг. В момента нормално корабоплаване в българския участък има единствено в района между Русе и Силистра.

Снимка: Дунав Турс

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент