Моряци от кораба „Св. Николай“ се свързали със свои близки в БългарияМ
оряци от задържания в Испания моторен кораб „Св. Николай“ са осъществили контакт с роднините си в България, научи Maritime.bg. Все още сънародниците ни се намират в Кадис, съобщиха близки от Бургас. Очаква се те да бъдат прехвърлени в Мадрид, където да бъдат изслушани от съдия от Върховния съд.  Моряци успели само да кажат, че са добре и че са били разпитани.

Вчера стана ясно, че управителят на фирмата-оператор на „Св. Николай“ Дойчин Дойчев е бил освободен. Не е сметнато за необходимо той да бъде придружен от служители на МВР. Днес трябва доброволно да се яви на разпит, предоставяйки допълнителна информация за отношенията с чартьора. Той все още е неизвестен.

Междувременно Maritime.bg научи, че още по времето на Държавната инспекция по корабоплаване Дойчев е заловен в извършване на нерегламентирана поправка в плавателния си стаж. Това е станало след като той се явил на изпит за капитан далечно плаване. Изпитът му обаче бил анулиран.

През следващата седмица министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще посети Испания, където ще предостави допълнителна оперативна информация. Тогава ще стане ясно кой съд ще разглежда случая.

Роднините на моряците вече са в активен контакт с Българската асоциация на морските капитани (БАМК). Организацията е готова да окаже съдействие на семействата.

Роднини на моряци от екипажа от Бургас твърдят, че преки договори са били сключвани с другата небезизвестна компания на Дойчин Дойчев – „Борд Марин“. Близки дори казаха, че преди задържането някои от моряците са изказали съмнения за ситуацията на борда. Според хора от борда „Св. Николай“ постоянно се криел и плавал празен между портовете.

Вече е категорично ясно, че друг товар освен 3-те тона кокаин не е имало на борда на кораба, информират испански медии.

Корабът „Св. Николай“ (IMO: 8518077) е построен през 1987г. в испанската корабостроителница Astilleros Armo Gijon. Съдът е дълъг 124 метра, а широчината му е 24 метра.   Носил е имената „Бургас“ и „Бургас 3“. Бил е в състава на Параходство Български морски флот. През 2010г., под командването на к.д.п. Тодор Тодоров заседна край бреговете на Италия. К.д.п. Тодор Тодоров е управител на фирмата, която изпрати к.д.п. Светлозар Собаджиев на последния му злощастен рейс. След сложна операция корабът беше изтеглен от пясъчната хватка. Под командването на к.д.п. Иван Станчев съдът беше задържан преди дни в Испания.

Тема в развитие:
Български кораб с 3 тона кокаин на борда задържаха в Испания

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини