Няма да има монопол в морската квалификационна дейност. Ще има концентрация

Министър Московски не знае защо няма пари за УВК „Калиакра” въпреки, че БМКЦ има два ферибота.

Задържането на кораба „Св. Николай” в Испания ще се отрази негативно на българския флаг, каза министърът на транспорта Ивайло Московски във Варна. Той изрази надежда следствието да докаже, че по-голямата част от моряците на кораба са невинни. Днес Московски посети Български морски квалификационен център и лично тества навигационния симулатор.

При посещението на министъра стана ясно, че центърът е започнал постъпки за построяване на брегови учебно-тренировъчен комлекс. Той ще бъде построен в района на настоящата база „Петър Берон”. Според изпълнителния директор на БМКЦ к.д.п. Тома Томов, „Петър Берон” трябва да бъде премахнат тъй като вече е остарял и представлява екологична опасност. Градежът щял да се осъществи на терен собственост на БМКЦ, каза още к.д.п. Томов.

Преди няколко седмици, министърът сподели, е имало среща с „морската общественост”, домакин на която е бил Иван Портних, и е решено да бъде възстановена „Седмицата на морето”. „За съжаление нямаме такива ресурси и възможности, но е добре да започнем с възстановяването”, каза министърът сравнявайки тазгодишните инициативи с тези от миналото. Той съобщи, че през следващата седмица 80 до 100 души ще имат възможност безплатно да се обучават на УВК „Калиакра”. Ще бъдат организирани и безплатни за посетители плавания с кометите от Варна до Балчик. Към края на месеца, на благотворителна футболна среща между отборите на „Пристанище Варна” ЕАД и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще бъдат събрани средства за оборудване на учебен кабинет в морското училище.

Министър Московски благодари на ИА „Морска администрация” за проведената демонстрация на операция по търсене и спасяване на бедстващ в акваторията на Варненския залив, която се проведе преди дни.

Министърът не успя да отговори на въпрос на Maritime.bg защо няма пари за УВК „Калиакра”, при положение, че притежаваният от държавата Български морски квалификационен център има два ферибота. Министър Московски предположи, че сумите, които постъпват вероятно са недостатъчни. Той обаче обеща, че за следващата година ще се търси финансиране за участието на българската ветроходна гордост в Регата „Тол Шипс”.

Министърът на транспорта заяви, че монопол в морската квалификационна дейност няма да има, в отговор на въпрос на Maritime.bg. „Тази дума – монопол, е много силна. Аз съм привърженик на идеята – изискванията, критериите за прилагането на тези курсове да бъдат достатъчно високи, за да гарантират качеството на обучението”, каза той. И продължи: „Информацията, която имаме, че сегашното положение не е такова. Сегашното положение предоставя възможност на много, вероятно добри специалисти, на много субекти без да притежават необходимото оборудване да извършват тази дейност. Моето мнение е, че критериите трябва да бъдат достатъчно високи, да гарантират качество на тази услуга… То няма да доведе до изкуствен монопол, а по-скоро ще доведе до някаква концентрация според мен, и обединяване на такива центрове, защото ще гарантират по-високо качество”.

Не в същия смисъл обаче се изказа изпълнителният директор на БМКЦ к.д.п. Тома Томов, чиято семейна яхта използваше преди седмици плащана с държавните пари на центъра стояка. „Първо морското образование, морското обучение е скъпо, това всички го знаят. Защото е свързано с много тежки разходи, а колкото до конкуренция по този начин в образование, не претендирам за икономически познания, но елементарно, в теорията на икономиката, е казано, че свободната конкуренция е универсален и най-добър метод, но не се прилага навсякъде. Не можем да се конкурираме непрекъснато, ние като търговско дружество, което разчита само на себе си, нищо, че е 100% собственост на държавата, но ние разчитаме само на  нашите приходи, трудно се конкурираме с бюджетна институция, каквито са всички останали”, каза к.д.п. Томов.

Днес стана ясно, че ще се извършват и ремонти в сградата на БМКЦ. Припомняме, че на няколко медии бе даден непълен достъп до информация за предните дейности. Това доведе до съмнения за нерегламентирани практики при печеленото и изпълнението на обществени поръчки в Български морски квалификационен център.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран