Емисиите от корабоплаването намаляха с 66% заради регулациите в ЕС

Емисиите от серен диоксид, които се изхвърлят от корабите посещаващи европейските пристанища са били намалени с 66% от 2010г. Това е станало благодарение прилагането на новата политика в областта на корабоплаването, съобщи Европейската комисия, цитирайки последни изследвания.

Според новата политика всички кораби, които посещават портове в ЕС са задължени да намалят прага на съдържание на сяра в горивата от 4,5% до 0,1%.

Анализи на качеството на въздуха в средиземноморски пристанища, проведени от специалисти от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, преди и след влизането в сила на новата политика, показват, че за две години концентрацията на серен диоксид е намаляла наполовина.

Данните събрани при изследването и сравнени с тези от други пристанища извън ЕС, които не са въвели такива мерки – допълнително потвърждават ефекта на новата политика.

Въз основа на изследванията може да се потвърди, че оновните замърсители в портовете са корабите, които изхвърлят в атмосферата газове с високо ниво на сяра и други, свързани с нея химикали, смята ЕК.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент