Полюс на интересите: Първи китайски кораб прекоси Арктическия океан

Ледоразбивач стана първи китайски кораб прекосил Арктическия океан, по време на наблюдаваща се липса на ледове. Смята се, че промяната на климата ще доведе до отваряне на нови морски търговски пътища.

Китай е един от примерите, с разширяващото се влияние на страната в богатата на нефт и газ Арктика.

Ледоразбивачът XUELONG (Снежен дракон), пристигна в Исландия миналата седмица, след плаване през Северния морски път, по протежението на Руската федерация.

Член на китайския Полярен изследователски институт заяви, че екипът е очаквал много повече лед по маршрута за това време на годината. Очаква се тази година ледовете да бъдат дори по-малко от рекорда през 2007-а година, което прави региона по-достъпен за корабоплаването, но показва влиянието на глобалното затопляне над околната среда.

Тази седмица ледът в Арктика е с площ едва 1,97 млн. кв. мили, площ по-малка от територията на Бразилия. Тя ще намалее още през следващия месец, а след него се очаква увеличение.

Много страни извън региона наблюдават процесите, като за част от тях се открива възможност за доставка на оборудване и ноу-хау при сондиране.

Още за Полюса на интересите 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Китай прие нов патрулен кораб

Китай прие нов патрулен кораб, оборудван с най-съвременни технологии, съобщи държавното радио. „Хайсюн-09“ е в състояние да следи за сигурността на море и да участва в

„Всяко забавяне може да се окаже фатално“ – част от анализ за морското търсене и спасяване от 2015…

Снимка: Архив на Maritime.bg от началото на последното плаване на спасителния кораб ПЕРУН към турско корабно режище, вижте още снимки тук Българските власти многократно са

Създават цифров двойник на Варненския залив и каналите на Пристанище Варна

Новата система ще позволи Пристанище Варна да бъде отворено за кораби дори в условията на ограничена видимост от гъстите мъгли, характерни за есенно-зимния период, което ще

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент