NASA дава кораб на американска морска академия

Американският секретар по транспорта Рей ЛаХуд съобщи, че Морска администрация е сключила договор с NASA за преоборудване на кораб от състава на космическата агенция – в учебен съд. Моторен кораб LIBERTY STAR бе използван от NASA за прибиране от океана на ракетни горивни клетки. Предстои той да влезе в състава на американската Морска академия. Необходимо е корабът да претърпи технически подобрения, включително подобряване условията на борда и увеличаване на броя на местата. Новината за прехвърлянето на кораба, идва след като стана ясно, че единствената федерална морска академия в САЩ извежда от експлоатация своя тренировъчен кораба – KINGS POINTER. От 2009 година администрацията на президента Барак Обама е отпуснала над 300 млн. щ. долара за академията.

Преди 2 години, Maritime.bg ви разказа за корабите на NASA. Всъщност, когато чуем за космическата агенция, най-малко се досещаме за кораби. NASA имаше два. Съдовете LIBERTY STAR и FREEDOM STAR, се използват за прибиране на горивни клетки  [Solid Rocket Boosters (SRBs)] на совалки. След двуминутен полет, клетките се отделят от совалката, приблизително на 50 km над водната повърхност, след което падат в Атлантическия океан (скоростта се намалява чрез парашути), където корабите ги прибират. Процедурата започва 24 часа преди излитане на совалките. Двата кораба излизат в океана под управление на екипажи, с изключително богат опит, включващи и водолази. На борда на всеки кораб работят 18 души. Горивните клетки падат в океана, а с това започва и същинската операцията. Първо се прибират парашутите, след тях кутията, в която се съхраняват по време на полет, намираща се в горната част на клетката. Когато тези елементи са качени на борда започва прибирането на горивната клетка. Водолазите закрепват специални въжета, с които тя се изтегля над водната повърхност, където водата от нея се изхвърля, а цялата клетка се поставя в хоризонтално положение на борд на кораба. След прибиране, клетките се рециклират и използват при следващи пускове. Двата кораба на NASA са построени специално за тази задача през 1980 и 1981 година в корабостроителницата Atlantic Marine Shipyard. Дълги са 53,6 m, имат широчина 14,3 m и газят 3-4 m.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент