Семействата на моряците от „Св. Николай“: Борисов не успя да ни вмени, че са виновни

След проведената среща с премиера Бойко Борисов, семействата на моряците от задържания в Кралство Испания кораб „Св. Николай” заявяват, че по тяхно мнение от българска страна не е извършвано разследване, пишат те в писмо до медиите.

Афишираните твърдения, че кораб „Св. Николай” е бил наблюдаван от 8 месеца, според семействата на моряците, са несъстоятелни. Това е така, тъй като още вчера на срещата с министър-председателя Бойко Борисов, той е обявил за виновни техните близки, без да изчака приключване на процеса в иберийската страна.

Роднините недоумяват защо е допуснато и наличието на камера в залата, която заснема точно определени думи на премиера, които извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите са създали в обществото мнение, че моряците са виновни. Все пак роднините благодарят за проведената среща, но са на мнение, че коментарите на премиера Борисов и министъра на МВР Цветанов са твърде прибързани.

Не е ясно на каква почва лежат те, тъй като е било видно, че двамата държавни мъже изобщо не са наясно с корабната служба.

Премиерът заявил, че „когато моряците са разбрали е имало как да сигнализират”, което практически е невъзможно, без да се установят всички положения за това, което се е случвало на борда.

Борисов дори предложил „капитанът на кораба да поеме цялата отговорност”, което също е несъстоятелно, а и юридически е невъзможно.

Семействата все пак се надяват след като министър Цветанов се запознае с обстоятелствата по разследването да  промени тезата си, че моряците няма как да бъдат прехвърлени в Република България. Те искат и среща с него, на която той да ги запознае лично с информацията от испанските служби.

Според информацията, която бе разпространена от испанските медии, корабът е задържан на около 40 nm от бреговете на Испания, т.е. извън териториалното море на кралството. Това предполага, че възможността за прехвърляне на моряците и разглеждане на процеса в България е реална. Точно това очакват и близките на задържаните 21 моряци. Семействата са били уверени от МВнР, че близките им са в добро състояние. Никаква друга информация, на срещата, не е била предоставена.

”Очакваме премиерът Борисов да не се „сърди” на хора, за които все още е видно, че няма никаква оперативна информация за съпричастността им към трафика”, казаха близките. И допълват: „Надяваме се ние да не се „разсърдим”, когато всички положения излязат на светло и се установи невинността на нашите близки, защото премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията „невинен до доказване на противното” в европейската Република България – липсва”, завършват близките.

Тема в развитие:
Български кораб с 3 тона кокаин на борда задържаха в Испания

Фото: Пресцентър МС

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за