Цветанов: Семействата на моряците ще бъдат информирани за хода на разследването

Успешно проведената операция „Спартан“, при която бяха задържани 3 тона кокаин беше основна тема в разговора на вътрешния министър Цветан Цветанов с испанския му колега Хорхе Фернандес Диас, съобщават от пресцентъра на МВР.

Срещата се състоя в рамките на работно посещение в Мадрид, на което министър Цветанов беше придружаван от директора на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров.

„Целта на тази визита е да се поздравим за брилянтната операция, която проведохме заедно, но и за да затвърдим прекрасните двустранни отношения, които имаме“, каза на специална пресконференция след срещата испанският вътрешен министър. Той представи подробности от разследването, според което кораб „Св.Николай“ е тръгнал по посока от Гана към Венецуела, а между 20 и 24 юли наркотикът е бил натоварен на плавателния съд. На 8 август корабът е отплавал към Испания.

Количеството – три тона кокаин е трябвало да бъде разтоварено на Галийския бряг в северната част на Испания. В резултат на намесата на специалните части на испанската полиция за кокаиновата афера в Мадрид са задържани шест колумбийци. Малко по-късно са арестувани още един колумбиец и трима испанци.

„Тази операция все още не е приключила“ подчерта министър Диас. Думите му допълни българският вътрешен министър, като обясни, че най-важното е да се неутрализира цялата схема, свързана с организацията и трафика на такова голямо количество наркотик.

„Ще продължим да работим активно. Информацията, която се обменя между българските и испанските служби ще бъде анализирана внимателно. За целта след 15 дни в България ще пристигнат представители на испанските служби, които да проведат съвместно разследване с българските колеги“, каза Цветанов. Той коментира, че от данните, с които разполагат разследващите, българската престъпност ще бъде неприятно изненадана.

Испанският вътрешен министър беше категоричен, че делото ще се води в Специализиран наказателен съд и българските моряци ще бъдат съдени в Испания.

„Когато се съберат необходимите доказателства за съпричастност към случая на други българи, няма проблем те да бъдат екстрадирани в Испания“, каза от своя страна Цветан Цветанов. Той заяви, че задържаните моряци трябва да си помогнат, като съдействат на разследването.

Българският вътрешен министър беше категоричен, че всичко, което е значимо по обмена на информация между българските и испанските власти, ще стане достояние, както на обществото, така и на близките на моряците.

Като важен срещата двамата министри посочиха отличния оперативен обмен на данни и продължаването на съвместните усилия в борбата с организираната престъпност.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини