Активисти на Грийпийс „нападнаха“ руска платформа в Арктика

Активисти на Грийпийс „атакуваха“ платформата „Приразломная“. Тя се намира в Арктика и е собственост на ОАО „Газпром“. Офшорната платформа е част от първия и основен проект на Руската федерация за добив на нефт в този район.

Шестима еколози, включително изпълнителния директор на Грийпийс Куми Наидоо, приближиха платформата на борда на надуваем съд, се съобщава в прессъобщение от организацията.

„Връзката с активистите беше изгубена. Те разполагат с провизии за няколко дни“, съобщават от Грийнпийс.

ОАО „Газпром“, най-голямата руска компания по пазарна стойност, съобщи още през месец май, че планира стартиране работата на платформата в последното тримесечие на тази година. Припомняме, че проектът в находището Приразломная бе забавен около 5 години. Причините бяха комплексни. Очаква се платформата да извлича около 6,5 млн. метрични тона суров петрол годишно.

Активистите получават студен душ от руския екипаж, след като отказват поканата на борда.
Активистите получават студен душ от руския екипаж, след като отказват поканата за качване на борда.

Според дружеството „Газпром Нефт Шелф“, чийто мажоритарен собственик е гигантът „Газпром“, активистите са били поканени на борда на платформата за „конструктивен диалог“. Това предложение е било категорично отхвърлено от активистите на Грийнпийс, информира от своя страна в разпространено писмо до медиите „Газпром Нефт Шелф“. В него се съобщава още, че работата на борда на „Приразломная“ продължава без прекъсвания.

Грийнпийс, заедно с други природозащитни организации, се обяви против сондажите в Арктика. Еколозите насочиха вниманието си към съдове оперирани от Royal Duch Shell Plc. и Cairn Energy Plc. Тези компании в момента извършват проучвания за нефт и газ в района на полярните води, които отчасти са покрити с лед.

Според екоактивистите ОАО „Газпром“ не разполага с план за борба с разливи при евентуален инцидент с платформата „Приразломная“.

Още за Полюса на интересите 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните