Активисти на Грийпийс „нападнаха“ руска платформа в Арктика

Активисти на Грийпийс „атакуваха“ платформата „Приразломная“. Тя се намира в Арктика и е собственост на ОАО „Газпром“. Офшорната платформа е част от първия и основен проект на Руската федерация за добив на нефт в този район.

Шестима еколози, включително изпълнителния директор на Грийпийс Куми Наидоо, приближиха платформата на борда на надуваем съд, се съобщава в прессъобщение от организацията.

„Връзката с активистите беше изгубена. Те разполагат с провизии за няколко дни“, съобщават от Грийнпийс.

ОАО „Газпром“, най-голямата руска компания по пазарна стойност, съобщи още през месец май, че планира стартиране работата на платформата в последното тримесечие на тази година. Припомняме, че проектът в находището Приразломная бе забавен около 5 години. Причините бяха комплексни. Очаква се платформата да извлича около 6,5 млн. метрични тона суров петрол годишно.

Активистите получават студен душ от руския екипаж, след като отказват поканата на борда.
Активистите получават студен душ от руския екипаж, след като отказват поканата за качване на борда.

Според дружеството „Газпром Нефт Шелф“, чийто мажоритарен собственик е гигантът „Газпром“, активистите са били поканени на борда на платформата за „конструктивен диалог“. Това предложение е било категорично отхвърлено от активистите на Грийнпийс, информира от своя страна в разпространено писмо до медиите „Газпром Нефт Шелф“. В него се съобщава още, че работата на борда на „Приразломная“ продължава без прекъсвания.

Грийнпийс, заедно с други природозащитни организации, се обяви против сондажите в Арктика. Еколозите насочиха вниманието си към съдове оперирани от Royal Duch Shell Plc. и Cairn Energy Plc. Тези компании в момента извършват проучвания за нефт и газ в района на полярните води, които отчасти са покрити с лед.

Според екоактивистите ОАО „Газпром“ не разполага с план за борба с разливи при евентуален инцидент с платформата „Приразломная“.

Още за Полюса на интересите 

Maritime.bg – Свят
Последни новини

Последни новини

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент