Започна нарязването на потъналия кораб Олга Джи

Започна процеса по нарязване на отделни детайли от подводната част на потъналия от преди години в устието на канала плавателен съд „Олга Джи”, който свързва Пристанище Бургас с езерото Вая.

След проведена открита процедура от страна на „Пристанище Бургас” ЕАД  беше избрана фирма, която да започне хидроинженерни дейности по почистване на тинята чрез драгажна помпа и нарязване на остатъците от кораба в басейна на терминал „Запад”, съобщават от порта.

Разрязването на подводната част от остатъците ще може да се осъществи благодарение на уникалнен метод със специална техника за рязане с диамантено въже. Диамантеното въже се задвижва с водещо колело чрез електодвигател с мощност от 35 kW. Въжето се върти с постоянна скорост от 25 м/с като подаването се управлява чрез регулирана скорост. Всяка една изрязана част на кораба ще бъде сапанирана от водолазен екип и ще бъде изваждана с помощта на автокранове. За целта ще бъде използван кран с товароподемност до 250 тона.

 «С изваждането на потъналия кораб ще се даде ход на Програмата за развитие на Община Бургас, в която се предвижда през следващите 4 години да се създават три обособени екологични зони на територията на град Бургас – Вая, Атанасовско езеро и Форос. В екологичен план проектът цели да разреши важни за езерото проблеми като ограничи защитената зона и осигури спокойствие на гнездещите и прелитащи птици, както и да върне значението на езерото от близкото минало като продуктивен риболовен водоем» заяви изпълнителния директор на дружеството Диян Димов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент