Не се знае кой ще строи „нов“ порт край Шабла. Продължава незаконното вадене на скрап

„Не разполагам с такава информация“, каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД кап. Данаил Папазов, по повод изявеното намерение на премиера Бойко Борисов в гр. Шабла да се строи порт с пари на варненското пристанище.

Шефът на пристанище Варна също така обясни, че ако се строи ново пристанище на мястото на порутената естакада в морето при Шабла, това трябва да е приоритет за Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Папазов подчерта пред „Народно дело“ също, че „Пристанище Варна“ АД е оператор, а не собственик на порта. „Ние не можем да инвестираме в рибарско пристанище или да го управляваме, това не е нашата сфера на дейност. Ако става въпрос за търговско, има повече логика“, допълни Данаил Папазов.

В момента естакадата пред бреговете на Община Шабла е собственост на дружеството за проучване за нефт и газ. То няма икономическа изгода да извършва ремонтни работи. Самият Борисов, заяви в Шабла, че съоръжението ще бъде прехвърлено за стопанисване на общината.

Maritime.bg припомня, че интерес от изграждане на истинско търговско пристанище в района имаше частен инвеститор. За момента не е известно какво се случва с този проект. По данни на Maritime.bg инвеститорът се е отказал заради липса на съдействие от страна на местните власти.

Според правителствената пресслужба обаче евентуален източник на средства за изграждане на порт ще бъде ОП „Рибарство и аквакултури“.

Maritime.bg припомня, че в Община Шабла продължава да се извършва изваждане на потънало имущество без никакво разрешение. Няколко дружества участваха в процедурата по наредбата, но нито едно от тях не получи официално разрешително. С подкрепа на местни лица, в момента продължава ваденето на потъналите кораби в залив „Совата“. Роми, които бяха хванати от екип на Maritime.bg тогава заявиха, че „за да не бъдат пипани се отчитат в общината“.

Още по темата: Нерегламентирано вадене на скрап от старото корабно режище край Шабла

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Майор Иван Савов премина в запаса

В Щаба на Военноморските сили, в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на военни формирования от Варненския гарнизон и личния състав на

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас