Не се знае кой ще строи “нов” порт край Шабла. Продължава незаконното вадене на скрап

“Не разполагам с такава информация”, каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на “Пристанище Варна” ЕАД кап. Данаил Папазов, по повод изявеното намерение на премиера Бойко Борисов в гр. Шабла да се строи порт с пари на варненското пристанище.

Шефът на пристанище Варна също така обясни, че ако се строи ново пристанище на мястото на порутената естакада в морето при Шабла, това трябва да е приоритет за Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Папазов подчерта пред “Народно дело” също, че „Пристанище Варна“ АД е оператор, а не собственик на порта. „Ние не можем да инвестираме в рибарско пристанище или да го управляваме, това не е нашата сфера на дейност. Ако става въпрос за търговско, има повече логика“, допълни Данаил Папазов.

В момента естакадата пред бреговете на Община Шабла е собственост на дружеството за проучване за нефт и газ. То няма икономическа изгода да извършва ремонтни работи. Самият Борисов, заяви в Шабла, че съоръжението ще бъде прехвърлено за стопанисване на общината.

Maritime.bg припомня, че интерес от изграждане на истинско търговско пристанище в района имаше частен инвеститор. За момента не е известно какво се случва с този проект. По данни на Maritime.bg инвеститорът се е отказал заради липса на съдействие от страна на местните власти.

Според правителствената пресслужба обаче евентуален източник на средства за изграждане на порт ще бъде ОП “Рибарство и аквакултури”.

Maritime.bg припомня, че в Община Шабла продължава да се извършва изваждане на потънало имущество без никакво разрешение. Няколко дружества участваха в процедурата по наредбата, но нито едно от тях не получи официално разрешително. С подкрепа на местни лица, в момента продължава ваденето на потъналите кораби в залив “Совата”. Роми, които бяха хванати от екип на Maritime.bg тогава заявиха, че “за да не бъдат пипани се отчитат в общината”.

Още по темата: Нерегламентирано вадене на скрап от старото корабно режище край Шабла

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент