„Евентуалната“ престъпна група за кокаина на кораб „Св. Николай“ ще бъде разследвана

Онази част от дейността на евентуалната организирана престъпна група, която е свързана с този кокаин в България, ще бъде много внимателно разследвана.

Това каза главният прокурор Борис Велчев след заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) за задържаните у нас, след акцията в испански води срещу кораба „Свети Николай“ и 21 български моряци.

У нас в ареста няколко дни престояха Дойчин Дончев и Руслан Колев с обвинения за организирана престъпна група – Дойчин Дойчев като участник в нея, а на Руслан Колев като организатор. Спецсъдът обаче ги пусна от ареста и посочи, че липсват доказателства за наличие на организирана престъпна група. Макар прокурорът по делото да каза, че ще обжалва мярката, се оказа, че това не е направено и така на практика обвинението се съгласиха с мотивите на съда.

Около седмица по-късно, днес, ръководителят на държавното обвинение Борис Велчев посочи, че не може да даде оценка на работата на българската прокуратура и предстои да се запознае с това, което е извършвано досега. След като бе помолен да обясни какво означава „евентуална организирана престъпна група“, Велчев каза: „Ако има такава организирана престъпна група“. След като му бе посочено, че всичко това се случва след няколко месечно разследване, той каза единствено: „Недей те да бързате“.

Борис Велчев обясни и че задържаните в Испания 21 български моряци се съдят в Испания, а не у нас, защото „има принципи на международното наказателно право и принципи на националните наказателни законодателства. Въпрос на местоизвършване на престъплението“, каза главният прокурор. /БГНЕС

Тема в развитие:
Български кораб с 3 тона кокаин на борда задържаха в Испания

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент