„Титаник Бенд 100“ закрива сезона в Морската градина

Музикалният проект на Димитър Трайчев за последното пътуване на бенда от България до борда на легендарния кораб излиза на открито пред панорамата на Варненския залив

 „Титаник Бенд 100” закрива сезона в Морската градина със своя уникален спектакъл. Музикалното преживяване на 5 септември в комплекс „Хоризонт” е в отговор на големия интерес на публиката след премиерата през пролетта в Кукления театър.

Десетима елитни музиканти ще съживят музиката, свирена от оркестъра на „Титаник”, и аромата на времената преди 100 години. Техният проект се основава на невероятния факт, че преди своето трагично историческо плаване оркестърът на легендарния кораб е имал два последни концерта на сушата – във Варна и в София.

Публиката ще срещне нещо много повече от концерт и по-различно от музикален театър. Спектакълът се развива като нямо кино, в което главни герои са музикантите от оркестъра на Уолъс Хартли, свирили в Морското казино на Варна. 3D анимация, вълнуващи документални снимки и чертежи от строежа на „Титаник” се смесват с образи от живописни шедьоври от времето до 1912 г. Те потапят зрителите в емоцията на една истинска история.

Продуцентът Димитър Трайчев изучава всичко около оркестъра и българите от селата в Троянския Балкан, тръгнали да си търсят късмета с „Титаник”. Той напразно се опитва да открие музиката към текста на народната песен  „Пуста да остане таз Америка” в селата, изгубили най-много млади нашенци. Конструира спектакъла върху оригиналните партитури, изпълнявани на борда на “Титаник”. Сред композициите ценителите ще различат класики на Хайдн, Щраус и Григ и теми от зората на рагтайма.

Част от мелодиите обаче ще прозвучат в освежени аранжименти, направени от музикалния директор на проекта Страцимир Павлов. Те се изпълняват от петима джазмузиканти – Стоян Роянов Я-Я, Валери Ценков, Тони Петрова, Нейчо Петров и самият Страцимир Павлов. Важна роля играят и петима майстори на класическите инструменти, водени от концертмайстора Красимир Щерев . Музикалната картина се допълва от  пиесата Petite Fleur – препратка към проекта „Непознатите велики” на агенция „НИРА Комюникейшънс”. Ще прозвучат също The Entertainer на Скот Джоплин и авторско парче на Нейчо Петров – Реджи.

Титаник Бенд 100 е поредно напомняне за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019. В своя старт проектът беше подкрепен от Община Варна, „Бонмарин” – „БМ Гаст”, хотел – галерия „Графит”, „Туин Старс”, сайта ”Изгубена България”, „BCS”, „Сталкер студио” и Държавен куклен театър Варна.

Този път към спектакъла се добавя и дегустация на избрани вина от сериите „Umbrella”, „Enolla”, „Eclipsia” на „Vinolla Wines”.

С „Титаник Бенд 100” комплекс „Хоризонт” затвърждава имиджа си на място, където се срещат избрани музикални деликатеси и кулинарни шедьоври. А сцената на тревата, открита това лято, се наложи като територия за сериозни проекти с широк отзвук сред ценителите. Точно там Теодосий Спасов, Димитър Бодуров и Сандип Батачаря – виртуоз на таблата и перкусиите от Индия, представиха премиерно проекта си World Jazz Project. В поредицата „Жива Сряда 2012” гостуваха Рут Колева, „Саутуик”, „Булгара”, „Джанго Зе”, „Фотоникс”, Латино картел „Канела”, „Фънкараунд”.  За радост на меломаните музикалните вечери в комплекса ще продължат и през зимата.

Цените на билетите за последното лятно шоу на тревата пред Хоризонт са от 7 до 15 лв. и се предлагат в клуб „Хоризонт” или в „Sundogs Pub”.

NIRA Communications PR

Maritime.bg – Арт Вълна

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията