Фирмата-собственик на кораб „Св. Николай“ регистрирана през юни


Специализирано дружество, базирано в Белиз, е регистрирало във Великобритания компанията-собственик на кораб „Св. Николай“ – Northpool LLP. Това става ясно от справка на Maritime.bg в Търговския регистър на кралството.

Northpool LLP е посочена като собственик на кораб "Св. Николай" в свидетелството му за регистрация.
Northpool LLP е посочена като собственик на кораб „Св. Николай“ в свидетелството му за регистрация.

Компанията-собственик на кораба е учредена на 18.06.2012г., седмици преди корабът да бъде арестуван.

Тези жени са упълномощени да представляват компанията-собственик на кораба "Св. Николай"
Тези жени са упълномощени да представляват компанията-собственик на кораба „Св. Николай“

 За представители на дружеството са посочени две от служителките на базираната в Белиз компания за предоставяне на специализирани услуги, свързани с регистрация и пререгистрация на офшорни фирми.

Друга яснота за собствеността на дружеството от публикуваните в ТР на Великобритания документи няма.

Документи от ТР на Великобритания:
[oqeygallery id=74]

Учредителен акт на "Сийборн трейд" ЕООД
Учредителен акт на "Сийборн трейд" ЕООД

Зад същата заплетена схема от офшорни дружества стоят и собствениците на бургаската „Сийборн трейд“. Тя  е собственост на регистрираната в Хартфорт, щат Кънектикът, САЩ компания „Сийборн Ентърпрайзис“. Компанията управлявана от Дойчин Дойчев е учредена във Великобритания. Интересен факт в дружествения договор е и наличието на контрольор. Не е известно кой в България изпълнява тази длъжност. В учредителния акт на бургаската фирма пише още, че основните решения се вземат от собствениците на капитала, които в случая са Трейси Анита Конрой и Кристофър Блайт.

Трейси Анита Конрой също е собственик на множество компании регистрирани по българския ТЗ, които са собственост на офшорни дружества.   Много е вероятно въпросната британска гражданка да е представител на компания занимаваща се с регистрация на офшорни дружества. Честа практика е българи да регистрират на името на чуждестранни адвокати своите офшорни компании. 

Все още остава неизяснено кой е наел моряците от кораба. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че органите разполагат с информация за български гражданин, който е наел екипажа.

По информация от близките на моряците, част от тях се качват на кораба в Република Гана. Необходимо е на моряците да са издадени визи. Най-близкото посолство на африканската страна е било в Белград, Сърбия. То обаче е било затворено още през март. От МВнР заявиха пред Maritime.bg, че не разполагат с информация за визите на моряците.

Вече е известно, че всички български моряци са преместени в затвор в Мадрид. Все още не всички от тях са преминали повторен разпит. Те са в добро здравословно състояние и се спазват правата им на задържани, съобщиха преди дни от МВнР.

Тема в развитие:
Български кораб с 3 тона кокаин на борда задържаха в Испания

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните