175 години от официалното представяне на морзовата азбука

Днес се навършват 175 години, откакто в САЩ официално бе представена морзовата азбука. Системата за предаване на букви посредством редуване на знаците „точка“ и „тире“ бе разработена от изобретателя и художник Самюъл Морз и демонстрирана в университета на Ню Йорк.  Седем години по-късно бе изпратена първата телеграма. Между Вашингтон и Балтимор по телеграфен кабел на разстояние 64 км бе изпратено съобщение, което гласи: „Ето какво създаде Бог“. Американският Конгрес финансирал изграждането на тази телеграфна линия. Съвременници на Морз нарекли телеграфния апарат велико изобретение на XIX в.

Морз, който открил нова ера в историята на комуникациите, първоначално възприемал работата си над телеграфния апарат като забавно увлечение по време на отдих.  Главното му занимание била живописта. Той преподавал в университета на Ню Йорк и изкарвал прехраната си чрез продажба на картините си и рисуване на портрети на богаташи. Успехът го съпровождал във всички начинания.  Морз бил чест гост в домовете на видни личности в Ню Йорк и Вашингтон. Сред приятелите му били известни американски литератори и политици, включително президентът на САЩ Линкълн. Благодарение на контактите си общителният и обаятелен художник се ползвал с подкрепата на богати спонсори и осъществил идеята за телеграфно съобщение.

Изобретателят бил твърдо убеден, че именно той се е заел първи с разработването на тази идея. Той решително отхвърлил по-малките претенции на конкурентите си. През 1854 г. Върховния съд на САЩ реши, че авторските права за телеграфния апарат принадлежат на Морз.

Самюъл Морз умира през 1872 г. в Ню Йорк на 80-годишна възраст.

По това време телеграфът е най-разпространеното средство за комуникация между правителствата и обикновените граждани. / БТА

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент