Освободиха осъдения за засядането на контейнеровоза Rena капитан

Капитан Мауро Баломага (Mauro Balomaga) и помощник-капитан Леонил Релон (Leonil Relon) бяха осъдени на 7 месеца затвор през май. Мъжете на 44 и 37 години бяха обвинени за управлението на контейнеревоза RENA, собственост на Costamare, по начин, който застрашава безопасността и за фалшифициране на корабната документация. Контейнеровозът RENA заседна край бреговете на Нова Зеландия

Двамата са били освободени след като излежаха половината от присъдите си. Адвокатът на капитана Пол Мабей е потвърдил, че дуото е било освободено от затвора Waikeria и ще бъде депортирано във Филипините.

Контейнеровозът RENA заседна на рифа Астолаб край Тауранга в началото на месец октомври, миналата година. Повече от 2000 морски птици загинаха след първите седмици от инцидента. Във водите бяха разляни големи количества гориво.

По време на производството съдия коментира, че на борда е имало „системни пропуски” при управлението на плавателния съд, което по думите му е отговорност на капитана. Самият капитан бе нападнат от съдия и обвинен, че изобщо не е знаел къде се намира RENA.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент