Каварненски риболовен кораб може да остане без разрешително

На лодкостоянка Каварна при планирана съвместна проверка на мобилна група на ИАРА и инспектори от сектори „Рибарство и контрол” Варна и Добрич е проверен при пристигане в пристанище риболовен кораб „Ивана” с външна маркировка КВ 6231, извършващ планиран за деня рапаноулов.

При проверката инспекторите откриват недеклариран калкан и маломерен калкан с размери 16-17 см. при допустим минимален размер 45 см. Маломерния калкан е бил укрит между съдовете с рапани, а другият калкан e укрит в един от фризерите .

На първоначалните въпроси от инспекторите екипажът отговоря, че няма улов на калкан, в следствие на което имаме нарушена разпоредба на специфичния план за мониторинг и контрол на калкана в Черно море.

Съставени са  Актове за липса на уведомление /според специфичния план за мониторинг и контрол на калкана в Черно море/, за недекларирана риба, за маломерна квотирана риба и възпрепятстване на проверка.

Маломерният калкан е върнат във водата независимо от състоянието според ЗРА.

Очаква се решение от ръководството на ИАРА за отнемане на специалното разрешително за улов на калкан на риболовен кораб „Ивана – КВ 6231”.

Maritime.bg припомня, че в края на миналия месец два риболовни кораба бяха хванати от ИАРА при бракониерски улов на калкан край Каварна.

Снимка: В. Пастърмаджиев

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Китай прие нов патрулен кораб

Китай прие нов патрулен кораб, оборудван с най-съвременни технологии, съобщи държавното радио. „Хайсюн-09“ е в състояние да следи за сигурността на море и да участва в

„Всяко забавяне може да се окаже фатално“ – част от анализ за морското търсене и спасяване от 2015…

Снимка: Архив на Maritime.bg от началото на последното плаване на спасителния кораб ПЕРУН към турско корабно режище, вижте още снимки тук Българските власти многократно са

Създават цифров двойник на Варненския залив и каналите на Пристанище Варна

Новата система ще позволи Пристанище Варна да бъде отворено за кораби дори в условията на ограничена видимост от гъстите мъгли, характерни за есенно-зимния период, което ще

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент