Разпространиха нови записи от минутите след сблъсъка на Costa Concordia

Неизлъчвани аудиозаписи от VDR-а на лайнера COSTA CONCORDIA бяха разпространени от италианския вестник „La Stampa“. Според тях, смята изданието, капитан Франческо Скетино е знаел какво предстои след като корабът удря скалите край остров Джилио.

Според вестника капитанът дори подава грешна информация на италианската Брегова охрана и към пасажерите. На последните, чрез свой помощник, той съобщава, че няма нищо притеснително и е станал само блекаут.

Богородице, какво направих?”, казва капитанът минути след сблъсъка. Този коментар е последван с обаждане в машинното отделение. Скетино пита механиците: „Наистина ли потъваме?”.

Италианското издание е установило, че минути по-късно капитанът е  уверил Бреговата охрана, че става дума за блекаут. „Най-много да  имаме нужда от влекач”, казва той. После Скетино моли свой помощник повторно да информира пасажерите, че няма нищо тревожно.

Ако тази информация е истина, то твърденията на Скетино до момента са в пълна противоположност. Капитанът не дава заповед за напускане на кораба до 23;19ч., след удара в 21;45ч.

Франческо Скетино е обвинен в непредумишлено убийство, преждевременно напускане на кораба и невъзможност за комуникация с морските власти.

Още за лайнера COSTA CONCORDIA 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на