Ограничения на ЕС за сярата в корабните горива спасяват 50 хил. души годишно

Строгите ограничения за съдържанието на сяра в корабните горива са причина за подобряването на качеството на въздуха по бреговете на държавите в ЕС, смятат от съюза.

По техни изчисления предложените мерки ще  допринесат за спасяването на „50 000 души от преждевременна смърт, заради замърсяването на въздуха от корабите”. ЕП реши всички страни-членки да въведат тези изисквания до 2020г.

Представител на Зелените в ЕП дори заяви, че решението за прилагането на тези мерки е „най-важната здравна реформа на ЕП по време на мандата”.

До 2020 година общото съдържание на сяра в корабните горива трябва да падне до 0,5%, в сравнение с допусканото съдържание в момента от 3,5%.

За корабите плаващи в Балтийско море, Северно море и през Ламанша изискването за 1% съдържание на сяра в горивото ще бъде свито до 0,1%.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

Премиерът Бойко Борисов настоява за сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

По света и у нас