Риболовен кораб изгоря край бреговете на Нова Зеландия

64-метров риболовен кораб с 43 души на борда се е запалил на около 45 nm от бреговете на Нова Зеландия, съобщи местната Морска администрация.

Няколко минути след като на борда на кораба е възникнал пожарът е бил изпратен сигнал за бедствие от борда на р/к AMALTAL COLUMBIA. Корабът е бил насочен към порт Лътълтън и се е движил със 7,5kn.

Според морската администрация на Нова Зеландия, пожарът „ще доведе до спиране на главната машина по време на прехода”. Два съда са се отзовали на сигнала за бедствие, а властите са изпратили самолет, който е следил ситуацията.

Всички 43 души са напуснали кораба. 39 от тях са били открити в спасителни салове от руския риболовен кораб IVAN GOLUBETS, останалите са били прехвърлени на борда на SAN DISCOVERY. Екипажът на горящия кораб е бил транспортиран до Лътълтън. Няма информация за пострадали. Според Морска администрация на Нова Зеландия, разлив на гориво ще има, но все още не е известно какво е количеството му на борда.

Maritime.bg установи, че запалилият се риболовен кораб AMALTAL COLUMBIA е първи сертифициран по ISO 9002 риболовен траулер. Средствата на борда позволяват всички останки от рибата да бъдат рециклирани. Котлите му, например, могат да работят с използвано рибено масло.

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

Флотът провежда учение „Бриз“

От 10 до 19 юли 2020 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2020” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО.

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас