Риболовен кораб изгоря край бреговете на Нова Зеландия

64-метров риболовен кораб с 43 души на борда се е запалил на около 45 nm от бреговете на Нова Зеландия, съобщи местната Морска администрация.

Няколко минути след като на борда на кораба е възникнал пожарът е бил изпратен сигнал за бедствие от борда на р/к AMALTAL COLUMBIA. Корабът е бил насочен към порт Лътълтън и се е движил със 7,5kn.

Според морската администрация на Нова Зеландия, пожарът „ще доведе до спиране на главната машина по време на прехода”. Два съда са се отзовали на сигнала за бедствие, а властите са изпратили самолет, който е следил ситуацията.

Всички 43 души са напуснали кораба. 39 от тях са били открити в спасителни салове от руския риболовен кораб IVAN GOLUBETS, останалите са били прехвърлени на борда на SAN DISCOVERY. Екипажът на горящия кораб е бил транспортиран до Лътълтън. Няма информация за пострадали. Според Морска администрация на Нова Зеландия, разлив на гориво ще има, но все още не е известно какво е количеството му на борда.

Maritime.bg установи, че запалилият се риболовен кораб AMALTAL COLUMBIA е първи сертифициран по ISO 9002 риболовен траулер. Средствата на борда позволяват всички останки от рибата да бъдат рециклирани. Котлите му, например, могат да работят с използвано рибено масло.

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент